ANNONS

Debattreplik: “Regionrådets köttagenda hotar elevernas hälsa och vår planets framtid”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Replik på kristdemokraten Carl-Wiktor Svenssons debattartikel.

Regionrådets köttagenda hotar elevernas hälsa och vår planets framtid.

Nordiska Näringsrekommendationerna rekommenderar en huvudsakligen växtbaserad kost rik på grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis och fullkorn. Mot denna bakgrund är det djupt oroande att regionrådet Carl-Wiktor Svensson (KD) förespråkar en ökad servering av kött och processade animaliska produkter, såsom blodpudding, i skolmatsalarna.

“Felaktigt”

Svensson hävdar felaktigt att animaliska produkter är avgörande för skolbarns prestationer och hälsa.

Men forskning visar tydligt de hälsofördelar som en växtbaserad kost ger.

En studie, “Mediterranean Diet and Cardiometabolic Biomarkers in Children and Adolescents”, omfattande 577 barn och ungdomar i åldrarna 3–18 år, påvisade betydande hälsovinster hos deltagare som följde en medelhavskost, vilken främst är växtbaserad. Dessa inkluderade lägre blodtryck, minskade nivåer av skadliga blodfetter och ökade nivåer av nyttiga fetter – alla indikatorer på minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet. 

Svensson misstolkar rapporten “Lyssna på eleverna” från Sveriges Elevkårer, som inte nämner vare sig vegetarisk mat eller kött specifikt. Eleverna efterfrågar istället mer näringsrik mat – något som en växtbaserad kost kan tillgodose. Ett föredömligt exempel är Globala gymnasiet, där eleverna själva har röstat fram en vegetarisk matbuffé som främjar hälsa, miljö och djuromsorg.

“Avgörande”

Regionrådet har dessutom förbisett att Region Kalmar län aktivt arbetar för att förverkliga Agenda 2030, vilket förutsätter en övergång till en mer växtbaserad kost. Denna omställning är avgörande för att hantera globala utmaningar som övergödning, hunger, förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar. Att aktivt motarbeta denna utveckling genom att förespråka ökad köttkonsumtion är att undergräva regionens egna hållbarhetsmål.

Svensson påstår att köttproduktion är viktig för krisberedskapen, men bortser från att animalieproduktionen är starkt beroende av importerat kraftfoder, vilket gör oss sårbara i kristider. Vid en kris kommer vi inte att ha råd med animaliska produkter på grund av deras enorma resursförbrukning.

“Hög tid att lyssna”

Det är uppenbart att regionrådets prioritering av kött i skolmaten inte bara ignorerar vetenskapliga rön om hälsa och miljö, utan också motverkar regionens egna hållbarhetsmål. Att servera växtbaserad mat i skolan är en investering i våra barns hälsa och vår planets framtid. Det är hög tid att lyssna på experterna och fatta beslut som gynnar kommande generationer – inte köttindustrin.

Linda Lindström och Jonas Norberg, ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

KÄLLOR

Hållbart Matsystem

Läs sammanfattningen av de Nordiska näringsrekommendationerna

Mediterranean Diet and Cardiometabolic Biomarkers in Children and Adolescents

“Lyssna på eleverna”

Globala gymnasitet

Eleverna röstade fram vegetarisk mat

Agenda 2030 Kalmar län

Foto: Hållbart Matsystem

+1
4
+1
0
+1
0
+1
9
+1
0
+1
0
+1
9

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS