OSKARSHAMN
Vår tidning har varit i kontakt med Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) – med anledning av vår artikel om nedskräpningen vid tre återvinningsstationer i Oskarshamn.
– Vi ser just nu, under pandemin, en ökad nedskräpning i hela landet, säger Magnus Sandström.
Han är regionchef vid FTI.
Oskarshamns-Nytt ställer en handfull frågor till honom:
Hur ser ni på problemet? Polisanmäler ni det hela?
– I de fall vi hittar adresser, så skickar vi i första hand ett ”sopdumparbrev”, där vi upplyser om att vi hittat avfall med vederbörandes adress – och vi talar om vad som gäller. Är det grövre nedskräpning, så polisanmäler vi. Är det adresser till verksamheter, överlämnar vi ärendet till tillsynsmyndigheten.
Vad tänker ni göra åt problemet?
– Vi har tyvärr inget bra svar på det. Tyvärr hjälper det inte att städa oftare heller. Vi ser i många fall att vid ökad städfrekvens, så tycker folk att det är en bra service att vi kör bort deras avfall, som de egentligen själva ska köra till återvinningscentralen (Storskogen).
– Vi har dock ökat på städfrekvensen och städar alla återvinningsstationer i centrala Oskarshamn måndagar, onsdagar, fredagar och söndagar.
Finns det en risk för att ni stänger någon av stationerna, på grund av nedskräpningen?
– Den risken finns alltid – men inte just i dagsläget.
Kan det bli aktuellt att ansöka om kameraövervakning?
– Nej, vi ser inte möjligheten att få igenom en sådan ansökan.
Sticker Oskarshamn ut på något sätt, när det gäller nedskräpning – jämfört med andra återvinningsstationer som du är ansvarig för?
– Nej, kollar jag på ärenden per återvinningsstation, så ligger Oskarshamn ganska långt under rikssnittet. Vi har haft en del problem i Kristineberg tidigare – men där har andelen ärenden/klagomål minskat markant under de senaste åren, säger Magnus Sandström.
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.