SVERIGE
Bedrägerierna ökar i samhället. Enligt Polismyndighetens nationella bedrägericentrum uppskattades brottsvinsterna för bedrägerier till cirka 7,5 miljarder kronor för 2023. Föregående år var summan cirka 5,8 miljarder kronor, en ökning med 22 procent. Vad siffrorna blir för 2024 återstår att se men en ytterligare ökning är troligen att vänta.
Bedrägeribrott är en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor. Vinsterna återinvesteras ofta i nya brottsupplägg som narkotika eller vapen enligt Polisens rapport om brottsvinsterna för bedrägeribrottsligheten år 2023.
Investeringsbedrägerier vanligast
Investeringsbedrägerier är en internationell brottslighet som ofta startar med annonser på digitala plattformar. Brottsoffret får kontakt med gärningsmannen som säger sig ha ett erbjudande om en mycket lönsam investering, till exempel i kryptovalutor. Brottsoffret luras in i en falsk trygghet eftersom att de första investeringarna ser ut att ge mycket god avkastning.
– Bedrägerier som ökar i både antal och brottsvinster är bedrägerier genom social manipulation. Brottsoffret manipuleras att själv skicka iväg pengar eller göra något felbeteende som att släppa in gärningspersonen på sin dator via fjärrstyrningsprogram. Det anmäls så många bedrägerier varje år att vi aldrig kommer kunna utreda bort dem. Vi måste på alla sätt hitta åtgärder som gör att brotten inte kan begås, det vill säga förebygga brotten, säger Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum i ett pressmeddelande från polisen tidigare i år.
Falsk kommunikation
De vanligaste brottsvinsterna i Sverige kommer, förutom från investeringsbedrägerier, även från telefonbedrägerier, romansbedrägerier, kortbedrägerier utan fysiskt kort och bedrägerier där en person via e-post utger sig för att vara exempelvis vd för ett bolag.
Bedragarna använder olika sociala plattformar för att hitta sina offer. Falsk kommunikation eller falska webbplatser som ser ut att vara genuina. Det kan vara allt från telefonsamtal, sms och e-post till annonser, dejtingsajter och sociala medier.
Otaliga bedrägerier
ON har skrivit om otaliga bedrägerier men bland exemplen finns en man som i somras råkade ut för ett investeringsbedrägeri som slutade med att han blev av med 42 000 kronor. En kvinna blev lurad på 16 600 kronor i samband med att hon gjorde en ansökan om ett lån.
En man i 45-årsåldern blev lurad på 125 000 kronor i samband med ett telefonbedrägeri där uppringaren påstod sig jobba på ett inkassobolag. Vi har även skrivit om en man som blev av med 10 000 kronor i samband med ett köp av en husbil på Facebook Marketplace och en kvinna i 70-årsåldern som blev lurad på 38 000 kronor i samband med att hon blev kontaktad av en gammal bekant på Facebook som tipsade om en tävling.
I veckan blev en kvinna i 70-årsåldern med adress i Oskarshamns kommun lurad på 470 000 kronor. Jackpot för bedragarna medan kvinnan blev av med sina besparingar.
Här kan du läsa alla våra artiklar om bedrägerier.
Tips för att undvika bedrägerier
- Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms.
- Ring inte upp okända telefonnummer på någon annans uppmaning.
- Avsluta telefonsamtal med okända om du känner dig osäker.
- Släpp inte in okända personer i ditt hem.
- Använd aldrig bank-id eller säkerhetsdosa på uppmaning av någon annan.
- Förvara inte bankkort tillsammans med pinkod.
- Skydda ditt kort och pinkod i samband med att du handlar eller tar ut pengar.
- Ha inte ditt livsbesparingar på kontot som är kopplat till ditt bankkort/swish. Fördela dina besparingar på flera banker och sparkonton.
- Betala inte fakturor utan att vara säker på att de är riktiga.
- Swisha aldrig pengar till någon du aldrig har träffat i verkliga livet.
- Om någon försöker stressa dig till att göra något bör du stanna upp och tänka efter en gång till.
- Se upp för erbjudanden om investeringar som verkar för bra för att vara sanna.
- Se upp för meddelanden om vinster som verkar för bra för att vara sanna.
- Om en vän kontaktar dig via sociala medier men uttrycker sig annorlunda än vanligt, ring och kontrollera att det faktiskt är din vän.
- Använd starka lösenord, och gärna dubbel inloggning, för digitala konton. Byt lösenord regelbundet.
- Använd antivirusprogram för att skydda mot skadlig programvara.
- Ladda inte ner okänd programvara på dator, surfplatta eller mobil.
- Listan kan säkert göras ännu längre…
Om du utsatts för bedrägeri
Har du blivit utsatt för bedrägeri? Kontakta din bank omgående!
Polisanmäl alltid ett bedrägeriförsök. Ring Polisen på 114 14.
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.