LÄNET
”Varje år drabbas cirka 10 000 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, det innebär fler än 25 personer varje dag. Den allra viktigaste faktorn vid ett hjärtstopp är tiden från att det inträffar tills hjärtlungräddningen påbörjas. Kristdemokraterna föreslår nu i en motion till regionfullmäktige att Region Kalmar län tar fram en hjärtstartarstrategi och utreder om leverans av hjärtstartare med drönare är en möjlighet”, skriver KD i ett pressmeddelande.
– För varje minut som går efter ett hjärtstopp så minskar chansen att överleva med tio procent. Det innebär att efter tio minuter är snittchansen att överleva mycket, mycket liten. Vi bor i ett avlångt och i stora delar glesbefolkat län med långa avstånd. Även vid högsta larmprioritet kan ambulansen dröja 15–20 minuter. Vi behöver fler hjärtstartare i hela länet och därför vill vi kristdemokrater att regionen tar på sig ledartröjan i frågan, säger Jimmy Loord (KD), regionråd.
”Region Kalmar län har huvudansvaret för akutsjukvård i Kalmar län. Kristdemokraterna vill att regionen tar ett större, samordnande ansvar för att förbättra täckningen av hjärtstartare i länet. Detta kan ske exempelvis genom att identifiera ”vita fläckar på kartan” och undersöka om det går att placera hjärtstartare inom dessa områden”, skriver KD.
– Men regionen har också ett ansvar i att fortsätta driva utvecklingen inom akutsjukvård – exempelvis genom att snabbt kunna leverera hjärtstartare med hjälp av drönare. Det finns en studie där man skickade ut drönare vid misstänkt hjärtstopp, och av de 55 fall där man skickade ut den hann den före ambulansen 37 gånger. Försprånget var ungefär tre minuter. Möjligheten att snabbt kunna leverera en hjärtstartare via drönare har således potential att rädda liv, säger Jimmy Loord.
Arkivfoto: Peter A Rosén