ANNONS

bågskytte009

Det här visste du förmodligen inte om Skogens IF i Oskarshamn…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Visste du att Skogens IF, som fyller 60 år i år, är en förening med rötterna i Korsvägen, väster om Oskarshamn?

Vår tidning passade på att ställa frågor om klubbhistoriken i samband med måndagskvällens tävling – den årligen återkommande Döderhultspilen, som döptes om till Sunes Minne från och med 2016 – för att hedra minnet av eldsjälen Sune Appelvist, som var med och drog igång bågskyttesektionen i Skogens IF för cirka 50 år sedan.

Sune Appelqvist avled på juldagen 2015.

“Brann för sporten”

– Han brann verkligen för sporten – och de timmar som han lade ned för att hjälpa andra skyttar, och inte minst våra ungdomar, är oräkneliga. Tävlingen har vi försökt att arrangera i Sunes anda – och han uppskattade verkligen gemenskapen som finns inom bågskyttesporten, säger Magnus Larsson, som var en av dem som deltog i tävlingen vid Skogens IF:s tavelbana vid Fredriksberg i Oskarshamn.

– I år har det mesta ställts in i tävlingsväg – men vi vill verkligen fortsätta att hedra minnet av vår Sune – och därför beslutade vi oss för att genomföra tävlingen även i år. Men vi begränsade antalet skyttar till maximalt 40 stycken (50-regeln gäller fortfarande i Sverige, reds. anm.) – och det blir tyvärr inget samkväm efteråt, tillägger han.

Det var totalt 25 deltagare, från sammanlagt elva klubbar, som dök upp och tävlade. Här fanns det representanter från både Stockholm och Trelleborg, för att nämna ett par exempel.

– Normalt sett brukar vi vara dubbelt så många deltagare, konstaterar tävlingsledaren Niclas Börjesson.

“Fyra minuter på sig”

– Och i vanliga fall är det inte så här stort avstånd mellan skyttarna. Det finns det oftast inte plats till.

– Det vanliga är också att man skjuter tre pilar åt gången. Men idag skjuter vi sexpilsserier istället. Och skyttarna har fyra minuter på sig att få iväg sex pilar, berättar Niclas Börjesson.

Vad vinner man?

– Ett vandringspris som skänktes och instiftades till minnet av Sune Appelqvist. Vi har en del andra småpriser också.

I normalfallet anordnas det många bågskyttetävlingar i Sverige – men många av de större tävlingarna ställdes in på grund av 50-regeln.

Bland de inställda tävlingarna finns, exempelvis, 3D-SM, som skulle ha arrangerats av Skogens IF i augusti.

– Vi hade räknat med att vara mellan 300 och 400 skyttar – men tävlingen har blivit framflyttad till nästa år, säger Niclas Börjesson.

Vad är det bästa med bågskytte?

– Att det passar alla åldrar, från 7-åringar och uppåt. Bågskytte kan du ägna dig åt så långe du orkar hålla i en båge.

– Bågskytte är en individuell idrott, där man egentligen bara har konkurrenter när man står på linjen. Annars är det en enormt fin gemenskap på tävlingarna. Man hjälper varandra, säger Niclas Börjesson, som har spelat fotboll och bandy också.

– Jag har skjutit i 20 år. Men jag är egentligen född in i Skogens IF. Och jag har engagerat mig i klubben ända sedan jag var liten. Min far, Bertil Börjesson, och ytterligare 15–20 grabbar startade föreningen 1960, för att de skulle ha något att göra.

Inget bågskytte i början

– Men i början var det bordtennis och badminton som gällde. Bågskyttet kom tio år senare, ungefär. Vi har även haft väldigt mycket korpidrott i föreningen – fotboll, innebandy och rinkbandy.

– Numera är det nästan bara bågskytte i föreningen. Det spelas lite innebandy om söndagarna, för motionens skull. Annars är det bara bågskytte. Sune var en av dem som drog igång bågskyttet. Och hans bröder var med och startade föreningen.

Korsvägens Bordtennisklubb

– Från början hette föreningen Korsvägens Bordtennisklubb. Den drog de igång 1958 eller 1959. 1960 bytte de till Skogens IF/Korsvägen. Och föreningen heter fortfarande Skogens IF/Korsvägen. Det finns nämligen en förening till, en fotbollsförening utanför Göteborg, som heter Skogens IF. Och den har funnits sedan 30-talet. Därför fick vi inte heta enbart Skogens IF. I organisationssammanhang står det Skogens IF/Korsvägen. Men det är inte ett namn som vi använder utåt, berättar Niclas Börjesson.

Skogens IF har i dagsläget omkring 120 medlemmar.

Nytt svenskt rekord

Måndagskvällens tävling bjöd på några fina resultat och det som stack ut mest var Åke Svenssons insats. Han slog till med ett nytt svenskt rekord i klassen Herrar Barebow Elit. Det gamla rekordet på 655 poäng, som har stått sig i 16 år, putsades nu till 657 poäng.

Åke Svensson skjuter för klubben BK Fjädern, från Karlskoga.

I hemmaklubben, Skogens IF, var det juniorerna som svarade för de vassaste resultaten. För flera av dem var det den allra första tävlingen.
Bland seniorerna var Alexander Kullberg den som presterade bäst sett till hans normala nivå, något som räckte till en andraplats i klassen Herrar Compound Elit. 
Vandringspriset till Sune Appelqvists minne gick till Åke Svensson, BK Fjädern.

Priset skänktes av Gullimar Åkerlund från Timrå, och det delas ut till den skytt i junior- eller elitklassen som skjuter högst poäng i förhållande till det gällande svenska rekordet.

Här är en fullständig resultatlista från tävlingen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Magnus Larsson är en av bågskyttarna i Skogens IF. FOTO: PETER A ROSÉN
25 bågskyttar tävlade vid Skogens IF:s tavelbana vid Fredriksberg i Oskarshamn under måndagskvällen. FOTO: PETER A ROSÉN
“Jag har inte tränat mycket i år”, berättar Magnus Larsson. FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
Tävlingsledaren Niclas Börjesson. FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
FOTO: PETER A ROSÉN
Vandringspriset till Sune Appelqvists minne gick till Åke Svensson, BK Fjädern. FOTO: PRIVAT
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS