ANNONS

Polisbil med blåljus
Genrebild: Peter A Rosén

Misstänkt langning: Polisen beslagtog 106 cider, 100 öl och ett flertal spritflaskor sent i går kväll

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Polisen beslagtog en stor mängd med alkohol på Hamngatan i Oskarshamn vid 22.30-tiden på torsdagskvällen.

I en bil hittade civilpatrullen i fråga 106 cider på flak, 100 burköl på flak, fem vodkaflaskor, en likörflaska, en flaska Minttu (finsk likör med smak av pepparmint), en flaska Koskenkorva, en Ginflaska, en Bacardiflaska, en flaska med rieslingvin samt en Brännvin special-flaska (okryddat svenskt brännvin).

Det hela började med att civilpatrullen stannade och pratade med ett antal yngre personer vid en personbil. Polisen upptäckte då alkoholen som förvarades i bagageutrymmet.

Ville inte erkänna

Polisen, som konstaterar att det verkar handla om svensk alkohol, misstänker att någon har langat den aktuella alkoholen och en anmälan om brott mot alkohollagen, olovlig försäljning, är upprättad. Bilföraren, en tonårskille, betecknas som ett vittne i ärendet. Ingen av ungdomarna ville erkänna att de hade köpt alkoholen. Det finns således ingen misstänkt när det gäller langningen.

Dryckerna förvaras nu på polisstationen i Oskarshamn.

Om någon illegalt erbjuder, köper ut och säljer alkohol kallas det för langning.

  • Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år.
  • Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol på restaurang. Du måste ha fyllt 20 år för att få köpa alkohol på Systembolaget.

“Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år”, skriver polisen på sin hemsida.

När det gäller att köpa alkohol från en langare finns det ingen specifik lag som gör själva köphandlingen olaglig för köparen.

Inte riskfritt

Så tekniskt sett begår inte en 18- eller 19-åring ett brott genom själva köpet.

Dock är det viktigt att notera att detta inte gör handlingen etiskt försvarbar eller riskfri.

Det kan fortfarande leda till andra problem, som hälsorisker eller att man blir indragen i en brottsutredning mot langaren.

Genrebild: Peter A Rosén

+1
4
+1
0
+1
1
+1
6
+1
4
+1
5
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS