ANNONS

Man i 45-årsåldern dömd för rattfylleri efter dramatisk polisjakt

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

BLOMSTERMÅLA

En man i 45-årsåldern, med adress i Mönsterås kommun, döms för rattfylleri efter att ha kört lastbil i Blomstermåla med 0,25 promille alkohol i blodet under/efter färden den 20 maj i år.

Han ska betala 10 400 dagsböteskronor samt 1 000 kronor i en avgift till brottsofferfonden.

Mannen ska även ersätta staten för provtagnings- och analyskostnaden. Det rör sig om 1 300 kronor. Han ska dessutom betala tillbaka försvarskostnaderna – det handlar om drygt 4 000 kronor.

Den dömde har förnekat brott – han har vidgått att han körde lastbilen, men hävdat att han drack alkohol först efter körningen, så kallad eftersupning.

Klättrade upp på ett tak

Efter en kortare jakt påträffade polisen, som var ute och spanade efter vederbörandes fordon, mannen tillsammans med en påse öl. Han hade då klättrat upp på taket på en industribyggnad.

Tingsrätten konstaterar att prover talar för att den huvudsakliga alkoholförtäringen inte ägde rum inom den närmaste en till två timmarna före det första urinprovet – eftersupning är således inte förenligt med analysresultatet, fastslår rätten.

Mannen har sagt att han parkerade sin bil, att han hörde en okänd bil komma körandes i hög hastighet och att han då klättrade upp på ett närliggande tak, där han tappade en ölburk som han då valde att dricka upp.

“Efterhandskonstruktion”

”För tingsrätten framstår NN:s uppgifter som en uppenbar efterhandskonstruktion i syfte att undgå ansvar för brott”, står det i domen.

Poliserna har berättat att de befann sig ungefär tio sekunder efter den dömde under jakten.

Genrebild: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS