ANNONS

Grannar oroliga för vindkraftsprojekt: “Tyvärr är denna fridfulla tillflyktsort hotad”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

HÖGSBY

Vindkraftsbolaget Njordr planerar att söka tillstånd för att uppföra och driva 18 vindkraftverk med en totalhöjd på 290 meter i Högsby kommun. Området är lokaliserat till cirka 3 kilometer öster om Högsby centralort. Grannar i byn Klebo är oroliga för etableringen och har skapat en namninsamling.

Vindkraftsbolaget Njordr har bjudit in till samråd den 4 september för etablering av vindkraftsprojektet Vilemossen. Grannar i byn Klebo i Högsby kommun är oroliga för etableringen.

“Vår lilla by Klebo är mycket påverkad av planeringen av vindparken Vilemossen då vi befinner oss i det direkta grannskapet”, säger Nils Strohmann och fortsätter:

“Högsbyborna har inte någon direkt nytta av vindkraftverken, eftersom elpriset säljs på den internationella elmarknaden och ett sjunkande elpris är inte alls garanterat. Sådana turbiner på 10 MW installeras normalt vid kusten i havsbaserade vindkraftsparker och är alldeles för stora för vår skog.”

Samlar motstånd

Nils Strohmann har skapat en namninsamling för att samla motstånd för att stoppa planerna på etableringen av 18 vindkraftverk i närheten av Klebo.

“Under många år har jag kallat den vackra kommunen Högsby och Klebo i Sverige för mitt hem. Tyvärr är denna fridfulla tillflyktsort hotad på grund av planer på att uppföra en vindkraftspark – alldeles intill den lilla byn Klebo”, skriver Nils Strohmann i inledningen till namninsamlingen.

Vill skydda naturen

I namninsamlingen, som är publicerad på sajten Skrivunder.com, påpekar han de negativa effekterna med vindkraft för det lokala djurlivet, bullerföroreningar på grund av det ständiga surrandet från turbinbladen och skuggeffekten av bladen som påverkar omgivningen på mer än 1 500 meter då den planerade totala höjden av vindkraftverken är 290 meter.

“Det är absolut nödvändigt att vi skyddar den lugna, naturdrivna livsstilen som vi värnar om i Högsby från störande påverkan från en vindkraftspark”, skriver Nils Strohmann och uppmanar invånare i kommunen att skriva under namninsamlingen för att bevara lugnet och den naturliga skönheten i Högsby.

Foto: Peter A Rosén (vindkraftverk utanför Fliseryd i Mönsterås kommun)

+1
19
+1
1
+1
1
+1
1
+1
1
+1
0
+1
6

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS