LÄNET
“Två fall av mässling har diagnosticerats i Kalmar län och smittskyddsläkaren uppmanar till skärpt uppmärksamhet avseende diagnosen. Det är de första fallen i länet på tio år”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
“Personer som misstänker att de blivit smittade av mässling ska inte söka vård akut utan i stället kontakta 1177 på telefon och få instruktioner om var de ska ta vägen och hur de ska ta sig dit. En person med misstänkt mässling bör undvika allmänna transportmedel och väntrum”, skriver regionen.
Ovanlig
“I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn. Mässling är vanligare i många andra länder och flera länder i Europa varnar för pågående utbrott av mässling. Den som smittas kan bli allvarligt sjuk. Därför är det viktigt med vaccinationsskydd mot mässling vid resor utanför Sverige. Det behövs ingen påfyllnadsdos efter den andra dosen även om det har gått lång tid sedan vaccination”, skriver regionen.
Kan bli livshotande
“Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns Det räcker att vistas i samma rum som en person med mässlingen, och upp till 2 timmar efter personen lämnat rummet, för att smittas. Kring varje fall görs därför en omfattande smittspårning med syfte att identifiera individer som utsatts för smitta men saknar skydd. Den som tidigare haft mässlingen och den som är vaccinerad med två doser mässlingsvaccin har ett fullgott skydd mot sjukdomen.”
“De första symtomen på mässling brukar vara torrhosta, irriterande och röda ögon som är känsliga för ljus samt hög feber. Det klassiska utslaget brukar komma efter om kring fyra dagar och märks först i ansiktet. Man är smittsam redan när de första symtomen kommer. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande”, skriver regionen.
Grafik: Region Kalmar län
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.