OSKARSHAMN
Från Blekinge till Småland och Kalmar län.
Karlskroniten Christer Svensson är ny sjukhuschef i Oskarshamn.
– Det känns jättekul, säger han.
Vår tidning träffar honom i hans arbetsrum på sjunde sjukhusvåningen.
Han berättar att han, formellt sett, efterträdde Birgitta Hjalmarsson på chefsposten den 1 juli.
– Men jag var här och jobbade en del innan dess också.
Christer Svensson är välmeriterad inom chefsområdet.
Han har, exempelvis, arbetat som verksamhetschef för laboratoriemedicin, medicinsk teknik och intern apoteksverksamhet inom landstinget i Blekinge, som sedermera fick namnet Region Blekinge.
– Det känns tryggt på det sättet. Jag har med mig erfarenheter och kunskaper. Sedan finns det förstås en del annat som är nytt.
Hur kommer det sig att du valde att söka chefstjänsten på Oskarshamns sjukhus?
– Jag är intresserad av att jobba med människor. Och det är inte ofta som det kommer ut sådana här tjänster. Vill man jobba i den positionen, så måste man vara beredd att röra på sig. Det är en jätteintressant tjänst.
Det var i mars som han fick veta att han hade fått jobbet.
“Positivt intryck”
– Jag fick ett väldigt positivt intryck av sjukhuset direkt. Jag tror att mindre och medelstora sjukhus passar min personlighet. Jag vill ha den direkta kontakten med folk. Det blir så anonymt på större sjukhus.
– Jag har själv hört att min styrka är att jag ser alla, säger Christer Svensson, som redan visste en del om Oskarshamns sjukhus långt innan han kom hit.
Han kände till att sjukhuset har fått ett flertal priser och att ortopedin i Oskarshamn är omtalad.
– Ortopeden ligger på en hög kompetensnivå i hela Region Kalmar län. Oskarshamn är fantastiskt bra på höfter och knän.
Christer Svensson visste dessutom att Region Kalmar län sticker ut rejält när det kommer till frågan om vårdplatser.
– I Sverige pratas det mycket om att det är brist på vårdplatser. Men det finns en region, av 21, som sticker ut – och det är Region Kalmar län. Varför har inte Region Kalmar några överbeläggningar?
Christer Svensson svarar själv på frågan – och konstaterar att framgångsreceptet består av ett välfungerande samarbete inom regionen.
Men Christer Svensson är också medveten om att de tre sjukhusen i länet, precis som alla andra sjukhus i vårt land, står inför utmaningar framöver, när det gäller omställningen till modern vård.
“Det finns en gräns”
– Modern vård är ett bättre uttryck än nära vård – för vi ska ju inte ställa om hela sjukvården. Men vilken roll ska vi ha i vårdlandskapet? Det är något som vi måste titta på.
Vilken roll ska Oskarshamns sjukhus ha i vårdlandskapet framöver?
– Det är en jättestor fråga. Det är svårt att svara på den nu. Jag vill jobba med den tillsammans med personalen.
– Men Oskarshamns sjukhus ska överleva på lång sikt. Jag tror på mindre och medelstora sjukhus. Men det är viktigt att göra rätt saker på rätt plats. Börjar vi göra fel saker, så blir det för dyrt för sjukvården.
– Vi har en begränsad peng. Det finns en gräns. Jag tycker att vi ska använda skattekronorna på bästa möjliga sätt. Det vinner alla på. Det är också vårt uppdrag att förklara det för medborgarna och medarbetarna.
Oskarshamns sjukhus omgärdas ständigt av nedläggningsrykten. Men det finns inte några signaler om det?
– Nej, absolut inte. Egentligen förstår jag inte varför man oroar sig för det. De som oroar sig för det, kanske tänker fel också. Att vi ska göra fel saker. Då kan det ju bli för dyrt.
– Det gäller att vi jobbar tillsammans och gör rätt saker.
Det handlar om att samarbeta med sjukhusen i Västervik och Kalmar?
– Helt korrekt. Här måste vi ha ett jättebra samarbete. Först och främst ett samarbete inom Region Kalmar län – sedan ett samarbete inom den sydöstra sjukvårdsregionen och ett samarbete inom hela Sverige. Det är oerhört viktigt med samarbete om vi ska ha en bra och högkvalitativ vård. Och en kostnadseffektiv vård. Det gynnar oss alla.
– Samarbete är en framgångsfaktor. Vi ska utveckla det som vi är bäst på. Vi pratade om ortopedin. Men det finns flera andra områden också. Sedan finns det saker som vi inte ska göra.
Men det ska fortfarande vara ett akutsjukhus?
– Det är en politisk fråga. Jag vill inte gå in på det, med tanke på att jag bara har varit här i några dagar.
En del, bland annat vissa politiska partier, har reagerat på att personal har slussats från sjukhuset i Oskarshamn till länssjukhuset i Kalmar, för att täcka upp som sommarbemanning. Man har fått bilden av att det var frivilligt, men enligt personalen stämmer inte detta fullt ut. Hur ser du på detta?
– Vad det gäller arbetet i Kalmar, så var det frivilligt att flytta redan beviljad semester. På grund av att vi skulle stänga viss verksamhet och Kalmar öppnade upp för fler vårdplatser på grund av covid-19, så behövde vår personal vid de stängda enheterna stötta upp på de enheter med denna typ av patienter.
Har du hunnit få någon uppfattning om Oskarshamn som stad?
– Ja, jag har hunnit se en hel del, i och med att jag är ute och springer mycket. Jag tycker att staden är väldigt tilltalande och fin.
Hur vill du beskriva dig själv som chef?
– Jag känner mig trygg som chef. Man har ju varit med ett tag. Jag är rak och tydlig och snabb på att ta beslut – men jag har inga problem med att backa från ett beslut, om det visar sig att det är det rätta.
Hur vill du beskriva dig själv som privatperson?
– Jag är rätt så strukturerad, både som chef och som privatperson. Jag trivs med att planera. Men när jag är ledig, så vill jag inte bli någon slav under kalendern. Då vill jag gå och träna när jag känner för det.
Personligt / Christer Svensson
Född i: Karlskrona, 1966.
Bor i: Karlskrona. Han har även en bostad i Oskarshamn.
Familj: Fru och två vuxna barn.
Yrke: Chef. Christer Svensson är även utbildad perfusionist (en medicinskt utbildad person som sköter hjärt- och lungmaskinen under operationer). Han har tidigare jobbat som perfusionist under sju år.
Fritidsintressen: ”Jag är intresserad av konditions- och styrketräning. Det gör att man mår bra och kommer in i en god cirkel. Vardagarna går ut på att arbeta, träna, äta och sova. Och det trivs jag med. Jag tycker dessutom om att titta på Formel 1. Det är roligt att följa. Friidrott är också kul att titta på.”
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.