KALMAR LÄN
I snart 20 år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. En kommuns betyg är det samlade värdet för alla lokalområden i kommunen och analysen stannar inte vid kommungränsen utan tar med parametrar från grannkommunerna med.
Sedan 2006 har tidningen Fokus rankat landets kommuner med undantag för pandemiåret 2022. Förra året gjordes analysmodellen om i samarbete med analysföretaget Infostat för att hitta en modell för var det är bäst att bo.
– Ska man vara krass brukar kommunrankningar titta på var resursstarka människor bor snarare än var det är bäst att bo. Det är ganska lätt att gissa sig till var det är allra mest attraktivt att bo i Sverige för den som har råd att bo var som helst. Men det är ju inte så kalkylen ser ut för de allra flesta, förklarar Vd Peter Santesson.
Prisnivån är avgörande
Därför har vi försökt identifiera vad som faktiskt spelar roll när en genomsnittlig person väljer bostadsort. Och vad man ofta frågar sig först är: Vad har jag råd med?
– Privatekonomin är utgångspunkten för hela undersökningen. Man måste först och främst få ihop sin bostadskalkyl och där är prisnivån helt avgörande, tillsammans med jobbmöjligheterna på orten.
Så görs rankingen
Följande parametrar tas med i kommunrankingen:
Utbildning: Kvalitetsindex förskola, meritvärde i grundskolan, tillgång till gymnasieskolor och universitet, andel behöriga lärare.
Vård och omsorg: Väntetider i vården, tillgång till vårdcentral och högspecialiserad vård, närhet till akutsjukvård, personalkontinuitet i hemtjänsten, användning av läkemedel som bör undvikas i äldreomsorgen.
Jobb och karriär: Den lokala arbetsmarknadens närhet och storlek, långtidsarbetslöshet, unga som varken arbetar eller studerar, utpendling.
Infrastruktur: Tillgång till flygplats och elektrifierad järnväg, närhet till kollektivtrafik, bredband, täckning av mobilt datanät med hög hastighet, laddstolpar.
Trygghet: Skjutningar inom 10 kilometer de senaste tre åren, närhet till utsatta områden, etnisk segregation, tillgreppsbrott, tillgång till polisstation.
Serviceutbud: Butiksutbud i centrum, tillgång till matbutiker, restauranger och återvinningscentral.
Fritid: Nöjesutbud, aktivitet i idrottsföreningar, tillgång till gym, elljusspår, ej bebyggd mark och utomhusbad.
Privatekonomi: Hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris enligt Nils Holgersson-modellen, skattesats i kommun och region, tillgång till fjärrvärme.
Offentlig ekonomi: Soliditet i kommunen.
Så tungt väger kategorierna: Privatekonomi (21 %), trygghet (15 %), jobb (15 %), utbildning och barnomsorg (13 %), infrastruktur (12 %), serviceutbud (10 %), fritid (6 %), vård och omsorg (5 %), offentlig ekonomi (3 %).
Bäst att leva 2024
Topp tre kommuner som är bäst i Sverige är Umeå, Luleå och Karlstad.
Bäst i Kalmar län är Kalmar kommun medan Oskarshamns kommun hamnar på en god andraplats. De båda kommunerna, Kalmar och Oskarshamn toppar dessutom listan för hela Småland. Kalmar hamnar Kalmar totalt på plats 11, vilket innebär sex placeringar upp jämfört med förra året, och 13 placeringar jämfört med mätningen innan dess.
– Det är ytterligare ett fint kvitto på att det vi gör får effekt för våra invånare. Nyligen var vi ju också finalister till utmärkelsen Årets superkommun, säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.
Så rankar länets kommuner
Nedan hittar du rankningen för kommunerna i Kalmar län:
Kalmar 11
Oskarshamn 31
Vimmerby 48
Västervik 68
Mönsterås 85
Nybro 120
Mörbylånga 122
Emmaboda 152
Torsås 181
Borgholm 207
Hultsfred 220
Högsby 276
På Fokus webbplats kan du se alla Sveriges kommuner och vilken placering de har i rankingen.
Foto: Region Kalmar län
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.