ANNONS

Misstag att undvika när man tecknar försäkring

8 misstag att undvika när du tecknar en försäkring

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FINANS & LÅN

Det finns många misstag man bör undvika när man tecknar en ny försäkring. Oavsett om det är en för husdjuret, livförsäkring eller en simpel reseförsäkring är det viktigt att veta vad man gör när man skriver på ett försäkringsavtal.

Nedan är en lista över 8 vanliga misstag som man bör undvika när man tecknar en försäkring.

Underskattar dina försäkringsbehov

Att underskatta dina försäkringsbehov kan få allvarliga konsekvenser när det väl kommer till kritan. Många tror att man bara behöver den lägsta möjliga täckningen för att spara pengar, men detta kan leda till otroligt höga kostnader i det fall att något oväntat händer. Det är väl ändå det en försäkring syftar till att göra – kompensera upp när något oväntat händer. Det är precis som försäkringsbolaget IF’s slogan ”Vid din sida”!

Att ignorera det finstilta

Det finstilta i försäkrinsavtalet innehåller ofta viktiga detaljer som kan påverka din täckning och kostnader. Det finns också många försäkringsbolag som konstant är knepiga när det kommer till skadeanmälningar, och då refererar till det finstilta i avtalet. Mer om detta längre ner i artikeln.

Titta på villkor som undantag, begränsningar och specifika krav som kan påverka hur och när du får ersättning. Om du blir osäker på något som står i avtalet är det faktiskt inte mot lagen att lyfta på luren och ringa upp de för att fråga! 

Att inte jämföra alternativ

Det skiljer sig enormt mycket mellan olika försäkringsbolag, inte bara i pris utan också i villkor och täckning. Att använda en jämförelsetjänst för försäkringar såsom Tryggt.nu eller Compricer ger en enkel överblick på priser och täckning utan att du behöver springa mellan de olika försäkringsbolagen och läsa det finstilta på var och en.

För låg självrisk

En låg självrisk kan verka attraktivt, men det är också lätt att glömma bort att försäkringen då blir mycket dyrare i längden. Visst, en låg självrisk innebär en lägre kostnad vid skada eller olycka, men det behöver inte nödvändigtvis spara dig pengar över lång tid. En låg självrisk kan också leda till att du gör fler små skadeanmälningar, vilket kan påverka dina framtida försäkringspremier negativt. 

Om du istället väljer en högre självrisk kommer den där skadan nog kosta dig mer, men ofta spara dig pengar på lång sikt. Om du väljer en hög självrisk är det dock viktigt att ha en buffert.

Dubbel försäkring

Många råkar teckna dubbla försäkringar vilket gör att man betalar dubbelt för en och samma täckning. Detta innebär att man har två försäkringar som ger ersättning för samma saker. Alltså betalar man dubbelt så mycket för en och samma täckning.

Håll en lista någonstans över vilka försäkringar du har idag och vad var och en täcker.

Att inte känna till försäkringsbolagets rykte

Det finns många försäkringsbolag där ute som fular sig. När du väl skickar in ditt anspråk vänder sig plötsligt försäkringsföretaget mot dig och pekar på något i villkoren som säger att de inte betalar ut vid just en sådan händelse. Detta är såklart något som påverkar försäkringsbolagets rykte negativt. Det är ganska lätt att hitta försäkringsbolag som ofta fular sig genom att titta på sajter som Reco och Trustpilot.

Att inte förstå täckningen

Det är viktigt att förstå vad försäkringen du ska teckna faktiskt täcker. Att inte veta det kan ha förödande konsekvenser för ekonomin när olyckan faktiskt inträffar. Alla försäkringsbolag har undantag och begränsningar, något de inte direkt visar upp i första skedet, men de är viktiga att ha i åtanke! 

Att inte förstå förstå försäkringsspråket

Försäkringsavtal och dokument innehåller mängder av juridisk terminologi och tekniska termer som kan vara väldigt svåra att förstå för gemene konsument. Att inte förstå de olika termerna inom försäkringar gör att man lätt kan missförstå vad som faktiskt gäller och vilka skyldigheter man själv har. Gör lite research över de grundläggande termerna och begreppen så kommer du genast ha ett försprång på din resa till att teckna en försäkring.

Foto: IncRev

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS