FINANS & LÅN
Betalningar på nätet är något som varit möjligt sedan flera år tillbaka. På senare år har det dock börjat dyka upp nya betaltjänster i en sällan skådad takt.
I denna artikel ska vi undersöka några av de nya betaltjänsterna lite närmare.
E-plånböcker
E-plånböcker är visserligen inte något nytt fenomen. Den första betalningsmetoden av detta slag var PayPal som lanserades på nätet redan 1999. Det har emellertid börjat dyka upp flera nya e-plånböcker i en rasande fart.
Följande är några exempel på populära e-plånböcker:
- Apple Pay
- Google Pay
- Skrill
- Neteller
- Revolut
Exakt hur e-plånböcker fungerar kan förstås skilja sig från fall till fall. I stora drag kan de dock jämföras med vanliga internetbanker. Du kan alltså använda en e-plånbok till att ta emot och förvara pengar samt göra betalningar online. I många fall har de dessutom betalkort kopplade till sig som du kan använda som vilket kort som helst.
Till skillnad från internetbanker är e-plånböcker inte kopplade till någon nationell bank. De är helt enkelt mer fristående metoder, men står även de under tillsyn av en myndighet.
Mellanhänder
En annan typ av betalningsmetoder som också exploderat i popularitet är de som bäst kan beskrivas som mellanhänder mellan ditt vanliga bankkonto och externa aktörer. Det kan exempelvis röra sig om e-butiker.
Genom att använda dessa betalningsmetoder behöver du inte ge ut dina bankuppgifter, något som gör betalningsprocessen säkrare.
Brite
Ett av de senaste exemplen på en betallösning av detta slag som på kort tid blivit väldigt populär är Brite, en metod kompatibel med BankID. Företaget bakom tjänsten, Brite AB, är svenskt och startades av en grupp innovatörer med erfarenhet från Klarna, Trustly och andra populära betaltjänster.
Som ett kvitto på Brites potential har betallösningen, som lanserades 2019, redan vunnit ett stort antal utmärkelser och även väckt intresse från flertalet investerare. Exempelvis meddelade Nicolai Chamizo, medgrundare och VD för Incore Invest, i slutet av 2023 att hans företag investerat 600 miljoner kronor i Brite.
Brite lär med andra ord fortsätta att växa, och kan i framtiden mycket väl komma att bli en av de ledande aktörerna som tillhandahåller denna typ av betalningstjänster. Enligt Brite själva kommer de 600 miljonerna att användas till att främja företagets geografiska expansion, stärka närvaron på befintliga marknader och driva produktutvecklingen framåt.
Andra metoder av detta slag
Det finns även andra betallösningar av detta slag som blivit mycket populära bland konsumenterna, däribland Trustly.
Trustlys historia sträcker sig ända tillbaka till 2008. Företaget bakom tjänsten, Trustly Group AB, är också svenskt. Nästan samtliga stora svenska banker är kopplade till Trustly. Metoden kan användas för betalningar hos flera olika sorters verksamheter på nätet, både svenska och utländska. Även Trustly används här i Sverige tillsammans med BankID.
Kryptovalutor
Det går förstås inte att skriva en artikel om betaltjänster på nätet utan att inkludera kryptovalutor. De flesta tänker troligtvis fortfarande på den första kryptovalutan Bitcoin när den här betalningsmetoden kommer på tal. Bitcoin har funnits sedan 1999, men mycket har hänt sedan dess och det dyker hela tiden upp nya valutor av denna typ. I skrivande stund sägs det finnas ungefär 23 000 olika kryptovalutor.
Kryptovalutornas popularitet beror bland annat på att de inte lyder under några nationella finansinstitut, utan är helt fristående. Vidare ger kryptovalutor användarna möjlighet att sköta sina betalningar på ett anonymt sätt. Är du skicklig nog (och har turen på din sida) har du möjlighet att tjäna storkovan genom att investera i kryptovalutor. De är dock extremt volatila, så tänk dig noga för innan du bestämmer dig för att investera i Bitcoin eller någon annan kryptovaluta.
Foto: IncRev