ANNONS

Dags att ta körkort? Det här bör du kontrollera när du väljer trafikskola

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Under våren har Konsumentverket granskat trafikskolor gällande marknadsföring och avtalsvillkor. Granskningen visar att flera trafikskolor utger sig för att vara “Sveriges bästa” och informerar inte om ångerrätten trots att den gäller vid köp på distans.

Under våren så har Konsumentverket granskat marknadsföring och avtalsvillkor hos 16 trafikskolor runt om i landet. Att köpa teori- och körlektioner på trafikskolan handlar ofta om mycket pengar. Den som ska ta körkort är ofta ung och har kanske lite dålig koll på vad man som kund har rätt till.

– Just den kombination kan göra att man är rätt sårbar som konsument. Därför ville vi se att trafikskolorna inte vilseleder i sin information och marknadsföring eller använder oskäliga avtalsvillkor, säger Adna Jetis, jurist på Konsumentverket som tillsammans med kollegan Daniel Elm har genomfört granskningen.

Informerar inte om ångerrätten

Granskningen visar att en del trafikskolor använder sig av otillåtna påståenden som “Sveriges bästa”. Överlag var det dock få överträdelser i marknadsföringen och även när det gäller avtalsvillkoren. Det allvarligaste problemet var att flera företag inte informerade om ångerrätten när kunder köper lektioner på distans dvs. på nätet eller via telefon.

– Du har rätt att ångra dig inom 14 dagar, och få pengarna tillbaka. Det är bara om du påbörjat utbildningen som du inte längre kan ångra dig. Det här är viktigt att veta om något händer som gör att du behöver ändra dina planer, säger Daniel Elm.

Kontrollera villkoren

Om du planerar att ta körkort och står i begrepp att köpa lektioner av en trafikskola är det också bra att kolla företagets villkor för avbokningar. De kan skilja sig åt mellan företagen och det är vad som står i avtalsvillkoren som gäller.

Enligt granskningen som Konsumentverket genomfört har några företag använt sig av Sveriges Trafikutbildares Riksförbunds, STR:s, logga på sin webbplats, utan att uppfylla samtliga krav från branschorganisationen. Efter den utförda granskningen har ett företag valt att ta bort STR-loggan snarare än att följa branschorganisationens praxis.

Röd bil på väg
Att ha körkort och bil är en frihet och det finns mycket du behöver kontrollera innan du väljer trafikskola för teori- och körlektioner. Foto: Freepik

Bra att tänka på om du ska ta körkort

  • Kontrollera rykte och recensioner om trafikskolan
  • Undersök hur utbildningen går till, vissa fokuserar på mer praktisk körning, medan andra lägger större vikt vid teorin.
  • Jämför priser på olika trafikskolor och se till att du förstår vad som ingår i varje paket. Fråga om det finns några dolda avgifter eller om det är några extra kostnader som tillkommer.
  • Ta reda på mer om trafikskolans lärare och instruktörer. Se till att de är legitimerade och har god erfarenhet.
  • Se till att trafikskolan har tider som passar dig. Fråga om de erbjuder flexibel schemaläggning och om du kan boka körlektioner online. Det kan också vara bra att ta reda på hur lång väntetid det är för att få köra upp.

Och glöm inte Konsumentverkets tips:

  • Köper du en kurs online eller via telefon har du alltid 14 dagars ångerrätt.
  • Kontrollera reglerna för avbokning av lektioner.
  • Kontrollera att trafikskolan är ansluten till Sveriges Trafikutbildares Riksförbunds, STR.

Foto: CSN

+1
5
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS