ANNONS

“Nu har du chansen att ge Sverige en livboj i klimatarbetet”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Just nu har Sverige en regering och en klimat- och miljöminister som inte tar klimatkrisen på allvar. Som privatperson kan man inte göra allt men man kan göra något. Faktum är att alla behöver göra något. Små och stora beslut behöver tas i samhället. Men privatpersoner kan inte göra allt själva samtidigt som regeringen sviker, men med rätt personer i Europaparlamentet är vi inte körda.

Att bidra till klimatarbetet ska inte vara dyrare i plånboken. Det kan handla om att inte köpa den tröjan man inte behöver eller köpa secondhand. Att man köper närproducerad och ekologisk mat eller odlar maten själv. Gå, cykla eller åka kollektivtrafik i den mängd det går är ett bra sätt att ta sig fram och dessutom bättre för klimatet. Alla dessa saker kan många göra. Små val med stora betydelser som alla ska kunna göra.

Morot för klimatarbete

På en större nivå behöver vi straffa de EU-länder som inte gör sitt i klimatarbetet. Centerpartiets europaparlamentariker Emma Wiesner har arbetat mycket med klimat, jordbruk och industri i EU och vill driva igenom ett klimatlås på EU:s budget. Det betyder att EU-länder, även Sverige, som inte når sina klimatmål inte heller ska få ta del av pengar från EU eller EU-fonder. Detta tror Emma och vi kommer leda till att regeringarna får en större morot att nå sina klimatmål och hålla sig till EU:s klimatpolitik. Emma Wiesner är Centerpartiets förstanamn inför valet till europaparlamentet.

I motsats till Emma, kan man också höra mer negativt klingande inlägg i debatten om EU:s klimatarbete. Det handlar om att vi ska riva upp Fit For 55 och att vi gör för lite. Två helt olika ingångar men de har en sak gemensamt: de båda gör sitt i att inte bidra till EU:s klimatarbete. För sanningen är att i omröstningar så gör de tillsammans upp i att rösta nej till viktiga klimatreformer. Den ena sidan säger nej för man förnekar verkligheten, och den andra säger nej för att man inte är 110% nöjd. Man röstar alltså nej till förbättringar för att de inte var tillräckligt bra. 

I EU vill vi centerpartister nå klimatneutralitet till 2050. Detta gör vi bland annat genom att minska EU:s utsläpp med 95% till 2040 jämfört med utsläppen 1990. Vi gör det genom att stoppa alla fossila subventioner och sätta stopp för reklam för fossil energi. Klimatneutralitet nås genom att förbjuda fossila kraftverk till 2035 och genom att fasa ut diktaturernas smutsiga energi. Vi gör det för att vi måste, för att det är rätt och för att vi kan rädda Sveriges klimatarbete. Vi tar ansvar och får arbetet gjort när klimatförnekare och miljövänner gör gemensam sak.

Billigare att göra rätt

Vi behöver och vi ska lösa klimatkrisen tillsammans och vi politiker måste se till att länder och dess medborgare kan göra det som är bäst för klimatet. Möjliggöra att det faktiskt är billigare att göra rätt och att de små valen är lätta val att göra. Där är EU en viktig faktor och har stor betydelse. Med Emma Wiesner i Europaparlamentet kan vi lösa klimatkrisen utan att tappa människor på vägen. 

Nu kan du ge Sveriges klimatarbete en livboj och göra din del i klimatomställningen.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. 

Var med och håll gränsen mot klimatförnekare genom att lägga din röst på Centerpartiet i EU-valet på söndag.   

Distriktsstyrelsen för CUF Kalmar Län,

Oliver Day Jensen, distriktsordförande

Hilda Helmersson, vice distriktsordförande

Emmy Näfverborn, ledamot

Signe Helmersson, ledamot

Genrefoto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS