ANNONS

Närtrafiken i Kalmar län öppnar successivt: Färdtjänsten fortsatt pausad

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Efter de uppmärksammade gasbussincidenterna i Nybro tvingades Kalmar länstrafik ta 50 fordon ur drift, vilket fick stora konsekvenser för både färdtjänst och närtrafik i länet.

Men nu ser länstrafiken ljuset i tunneln, åtminstone för närtrafiken.

Från och med den 5 juni kommer närtrafiken successivt att öppna upp i stora delar av Kalmar län, om än med begränsad kapacitet. Det innebär en tur in och en tur tillbaka vissa dagar, på de orter där det finns möjlighet att använda andra tillgängliga fordon.

Bokning av närtrafik ska göras senast klockan 16:00 dagen före avresa och resorna kommer att kunna sökas i reseplaneraren från den 4 juni. Denna gradvisa återöppning sträcker sig fram till sommarlovet den 14 juni, medan länstrafiken parallellt arbetar för en lösning som kan gälla över sommaren.

Läget oförändrat

Tyvärr är läget oförändrat för färdtjänstresor, då fordonsresurserna i dagsläget inte räcker till. Kalmar länstrafik prioriterar sjukresor, dialyspatienter, akuta färdtjänstresor och skolskjuts till anpassad skolgång.

– Vi arbetar intensivt med att hitta lösningar för färdtjänsten så snart som möjligt, men ber att få återkomma med en ny prognos när verksamheten kan vara igång igen, säger Mattias Ask, trafikdirektör.

Den som har ett giltigt färdtjänsttillstånd reser dock kostnadsfritt i Kalmar länstrafiks linjetrafik, inklusive närtrafiken, mot uppvisande av färdtjänstkort och fotolegitimation. Detta gäller även för medresenärer.

Extern utredning

För att granska det interna arbetet kring gasbussincidenterna har Kalmar länstrafik tillsatt en extern utredning. Syftet är att klargöra länstrafikens roll och hantering, både gällande upphandlingen av de aktuella fordonen och åtgärderna efter incidenterna.

Det är viktigt att notera att explosionerna endast inträffat på en viss typ av specialanpassade minibussar med gastankar, och att ingen av dessa längre är i bruk. Övriga biogasfordon bedöms inte innebära någon risk.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
7

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS