ANNONS

Så kan solceller rädda din plånbok: Allt fler svenskar skaffar egen el

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Elprischocken har fått många svenska hushåll att se sig om efter alternativ för att minska sina elkostnader.

Ett alternativ som blir allt populärare är att investera i solceller för att producera sin egen el.

Enligt en artikel från branschorganisationen Svensk Solenergi ökade antalet solcellsanläggningar i Sverige med hela 50 procent under 2022 jämfört med året innan. Och trenden ser ut att hålla i sig.

Höga priser

Anledningen till det ökade intresset för solceller är förstås de höga elpriserna, som bitit sig fast på en hög nivå. Genom att producera sin egen el kan man minska beroendet av det allmänna elnätet och samtidigt sänka sina elkostnader rejält.

Dessutom har investeringskostnaden för solceller sjunkit de senaste åren, samtidigt som effektiviteten ökat. Detta gör att allt fler ser solceller som en lönsam investering, både för plånboken och för miljön.

Kan tjäna pengar

Enligt artikeln i fråga finns det statliga stöd att söka för den som vill installera solceller, vilket kan göra investeringen extra attraktiv. Man kan få upp till 20 procent av kostnaderna täckta av stödet.

En annan fördel med solceller som nämns i artikeln är att överskottselen kan säljas tillbaka till elnätet. På så sätt kan man tjäna pengar på sin solel när man producerar mer än man själv förbrukar.

Foto: Freepik

+1
3
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS