SVERIGE
Polisen inleder nu en kampanj i sociala medier för att uppmärksamma barn och ungdomar på riskerna att göra sig skyldig till penningtvätt genom att låna ut sitt bankkonto till andra.
– Vi ser en risk med att barn och ungdomar låter andra använda deras bankkonto för att utföra betalningar eller ta emot pengar, säger Carin Götblad, polismästare vid Noa.
Om pengarnas ursprung är från bedrägerier, narkotikaförsäljning eller annan brottslighet gör den som hanterar pengarna sig skyldig till penningtvätt. Det kan handla om att den unga blir ombedd att ta emot en summa på sitt konto från en persons narkotikaförsäljning för att sedan ta ut motsvarande summa i kontanter från en uttagsautomat.
– Det är många som inte känner till att enbart hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt – är straffbar, säger Carin Götblad.
Kan dras in i kriminella nätverk
Hanteringen av andras pengar kan även leda till att man dras in i kriminella nätverk.
– Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Pengarna tillhör någon annan som nu har anledning att jaga dig för en skuld, säger Carin Götblad.
Skulden blir ytterligare en orsak till att det kriminella nätverket anser att den unge behöver utföra tjänster för att betala av skulden. Den här gången kanske tjänsterna är att begå ytterligare brott.
– Det kan verka harmlöst att låta någon swisha eller ta ut pengar åt någon annan, för det är så enkelt och går så snabbt. Men i jämförelse med de risker man tar är det inte värt det, säger Carin Götblad.
Polisens råd till barn och unga
- Låt ingen annan använda ditt BankID, och använd det inte själv på uppmaning av annan.
- Ta inte emot pengar på kontot eller via Swish som någon ber dig skicka vidare. Ta heller inte ut kontanter.
- Var misstänksam mot jobberbjudanden som handlar om att tjäna pengar på att hantera andras pengar genom ditt eller någon annans bankkonto.
Polisens råd till vuxna
- Om man hanterar pengar som kommer från brott kan det röra sig om penningtvätt, som är brottsligt. Det finns också risk att barn och unga dras in i kriminella miljöer genom att hantera pengar från brottslighet.
- Du som vårdnadshavare till en minderårig har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.
- Visa intresse för vad ditt barn eller unga personer i din närhet gör både online och offline. Ställ frågan: Vad har hänt på nätet och i skolan idag?
- Var uppmärksam på om ditt barn börjar gå runt i dyra kläder eller köper nya dyra prylar som barnet själv inte kunnat tjäna ihop till.
- Om du misstänker att pengar som kan vara kopplade till brottsvinster har dykt upp på ditt barns konto, kontakta banken och gör en polisanmälan.
Om du blir utsatt
Om du blivit utnyttjad som penningmålvakt av kriminella ska du kontakta polisen. Ring polisen på 114 14 eller besök närmaste polisstation. Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. Läs mer om penningsmålvakter på polisens webbplats.
Se klippet nedan om hur ett rekryteringsförsök kan gå till:
FAKTA / Om kampanjen
Under vecka 21-22 sprider polisen filmer riktade mot barn och unga med uppmaningen att inte låna ut sitt konto, swisha eller hantera kontanter åt andra. Polisen släpper också efter sommaren undervisningsmaterial som kan användas i skolan.
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.