ANNONS

Gravid kvinna med foto
Foto: Freepik

Ny statistik: Rekordhög medelålder bland förstagångsföräldrar

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Barnafödandet har i förhållande till Sveriges befolkning aldrig varit lägre – och samtidigt blir nyblivna föräldrar allt äldre. Medelåldern för förstagångsföräldrar var förra året den högsta som någonsin uppmätts, visar ny statistik från SCB.

Antalet nyfödda barn i fjol var det lägsta på 20 år – och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige.

– Trenden med minskat barnafödande har fortsatt nedåt under första kvartalet 2024. Och nu kan vi även se att nyblivna föräldrar fortsätter att bli allt äldre, säger Guadalupe Andersson, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande där statistiken presenteras.

SCB har statistik om förstagångsföräldrars medelålder som sträcker sig tillbaka till år 2000.

– Medelåldern bland förstagångsföräldrar har aldrig varit högre än 2023. Den var 30,4 år för mödrar och 32,4 år för fäder. Det kan jämföras med år 2000. Då var den 28,2 år för mödrar och 30,7 år för fäder.

Stora skillnader mellan kommuner

För 2023 finns statistik om förstagångsföräldrars medelålder i 221 kommuner.

– Medelåldern bland förstagångsmödrar var allra högst i Lidingö kommun, där den var 32,7 år, följt av Stockholm och Danderyd där den var 32,6 år.

Lägst medelålder för förstagångsmödrar förra året var det i Bromölla (26,9 år), Sävsjö (27,0) och Flen (27,0).

Födda barn per kvinna

Antalet födda barn per kvinna var förra året det lägsta som någonsin uppmätts i Sverige: strax under 1,5 barn per kvinna enligt det mått som kallas summerat fruktsamhetstal.

Nu publicerar SCB motsvarande statistik för samtliga kommuner.

– Mullsjö och Malå hade den högsta summerade fruktsamheten i Sverige förra året med över 2,3 barn per kvinna, säger Guadalupe Andersson och fortsätter:

– I andra änden hamnar Essunga med ett barn per kvinna. Bland kommunerna i botten på den här listan hamnar även stora kommuner som Lund, Umeå, Karlstad och Uppsala. I alla dessa var den summerade fruktsamheten under 1,3 barn per kvinna.

Även i Sveriges tre största kommuner sticker fjolåret ut.

– I såväl Stockholm som i Göteborg och Malmö var antalet födda barn per kvinna förra året det lägsta på åtminstone hela 2000-talet, säger Guadalupe Andersson.

Summerad fruktsamhet 2023

På topplistan med de fem mest fruktsamma kommunerna i landet ligger Mullsjö i topp. Två småländska kommuner ligger på topp fem varav Torsås i Kalmar län ligger på fjärde plats.

RangKommunFödda barn per kvinna
1Mullsjö2,34
2Malå2,32
3Gagnef2,24
4Torsås2,23
5Sävsjö2,13

Fakta / Om statistiken

Summerad fruktsamhet är ett demografiskt mått där antalet födda barn ställs i relation till antalet kvinnor i barnafödande åldrar. Eftersom det utgår från hur många barn som faktiskt föds så kan det ändras från år till år – och ger därför en bra bild av hur antalet födda bidrar till befolkningsutvecklingen. I kommuner med färre än 30 födda redovisas inte föräldrarnas medelålder.

Foto: Freepik

+1
0
+1
1
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS