OSKARSHAMNS KOMMUN
Oskarshamns kommun tillsammans med Sweco tagit fram ett förslag på vindbruksplan och en policy för solcellsparker på kommunal mark. Planen är ute på samråd och ett öppet samrådsmöte kommer att hållas på Kulturhuset den 15 maj.
Oskarshamns kommun antog 2023 den nya översiktsplanen och har därefter beslutat att ta fram ett tematiskt tillägg till översiktsplanen som innefattar förslag om vindkraft samt en policy för solcellsparker på kommunal mark. Det tematiska tillägget behandlar endast större anläggningar och inte gårdsverk.
Energipolitiska mål
Efterfrågan på el beräknas öka kraftigt och riksdagen har beslutat att följande energipolitiska mål ska uppfyllas:
- Sverige ska år 2030 ha 50 procent effektivare energianvändning jämfört med 2005. Målet uttrycks i termer av tillförd energi i relation till bruttonationalprodukten (BNP).
- Målet för elproduktionens sammansättning år 2040 är 100 procent fossilfri elproduktion.
Peka ut lämpliga platser
Tillståndsprocessen för att bygga vindkraft är omfattande och behöver fungera effektivt. Ett projekt från planering till driftsättning tar cirka 10 år så planering av ny energiproduktion måste ske redan idag så att det finns goda förutsättningar för en utbyggnad av förnyelsebar el som vindkraft i framtiden.
“Det är därför viktigt att säkerställa att platser med goda vindförhållanden, både på land och i vatten, samt platser lämpliga för solcellsparker pekas ut som möjliga för vindkraft- och solkraftsutbyggnad”, skriver Oskarshamns kommun i vindbruksplanen.
Inga områden på land
I vindbruksplanen har Oskarshamns kommun beaktat en framtida teknikutveckling och hänsyn till övriga utvecklings- och intressefrågor avseende mark- och vattenområden. En multikriterieanalys har gjorts för att peka ut möjliga vindkraftsområden. Olika kriterier med bland annat riksintressen och natur- och kulturvärden har vägts in liksom topografi och vindstyrka.
Ett skyddsavstånd från bostadsbebyggelse och andra berörda intressen har också vägts in. Oskarshamns kommun har valt en radie på 3500 meter från bostäder. Utifrån detta så har inga möjliga områden identifierats på land, främst med hänsyn till kommunens ställningstagande om avstånd till bostäder, se kartan nedan.
Solcellsparker
Det tematiska tillägget innehåller även en policy för solcellsparker på kommunal mark. Kommunen har identifierat åtta möjliga områden där större solcellsparker skulle kunna etableras. Konsekvenserna har bedömts bli förväntat positiva vad gäller aspekterna klimatpåverkan samt hushållning med naturresurser eftersom policyn möjliggör etablering av fossilfri energiproduktion.
De åtta områden som kommunen identifierat är följande:
- Område 1: Bockara avloppsreningsverk norr om verket på fastigheten Bockara 30:4
- Område 2: Emmekalv 4:169 mellan E22 och Kustvägen söder om Påskallavik
- Område 3: Kristdala Venavägen på delar av Malghult 2:42, norr om Kristdala invid Venavägen
- Område 4: Kristineberg 1:6 – Delar av Kristineberg 1:6 intill Gröndalsgatan, ligger söder om Gröndalsvägen i närheten av industriområdet vid hamnen i Oskarshamn
- Område 5+6: Storskogens deponi vid södra infarten till Oskarshamn på fastigheten Oskarshamn 3:4
- Område 7: Norra infarten till Oskarshamn på delar av Kolberga 2:3
- Område 8: Södra infarten på östra sidan om den södra infarten, på den fastigheten Oskarshamn 3:4
Samråd och synpunkter
Allmänheten, föreningar, organisationer, näringsliv och myndigheter har möjlighet att komma in med synpunkter under samrådstiden 30 april till 30 juni. Ett öppet samrådsmöte kommer att hållas den 15 maj klockan 18.00 i Kulturhuset, Hantverksgatan 18-20. Synpunkter på vindbruksplanen skickas till Oskarshamns kommun. Klicka på länken nedan för att läsa mer:
Samråd om vindbruksplan samt policy för solcellsparker för Oskarshamns kommun
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.