OSKARSHAMN
I dag fick oskarshamnarna se ett förstamajtåg i staden igen.
För första gången sedan senare delen av 2010-talet, för övrigt.
ON kunde konstatera att drygt 100 personer gick med i tåget, från samlingsplatsen på Lilla Torget till Folkets Park, där det bjöds på korv, fika, kaffe, dricka, aktiviteter, musikunderhållning och traditionsenliga tal. Den här gången talade Elin Ljunggren – nyvald vice ordförande för Kommunal, avdelning Sydost – och riksdagsledamoten Laila Naraghi (S).
– Jätteroligt att det kom så många, säger Catrin Alfredsson, som är ordförande för S-kvinnor i Kalmar län och i Oskarshamns kommun samt styrelseledamot i fackförbundet Kommunal på lokal nivå.
Det var LO-facken som stod för arrangörskapet i samarbete med Socialdemokraterna.
Varför valde ni att ha ett tåg i år?
– På grund av regeringsskiftet och SD:s inflytande. Vi vill visa att vi fortfarande finns, även om vi inte syns och hörs jämt. Och alla inom LO:s fackförbund kan inte gå med i förstamajtågen – på grund av att de jobbar. Men vi vill stå upp för solidariteten och ta tillbaka arbetarrörelsens dag. Jag förstår att folk vill vara hemma i trädgården och njuta av en ledig dag – men det här är arbetarrörelsens dag, svarar Catrin Alfredsson.
Det gäller att komma ihåg allt som arbetarrörelsen har fått igenom genom åren?
– Ja, jag tror att det är lätt att ta mycket för givet i dag. Sådan är människan. Då måste vi vara där och påminna.
– Det är otäckt att höra SD säga att de inte är med och styr. Regeringspolitiken styrs via Tidö-avtalet – och där hittar vi Sverigedemokraternas partiprogram rätt igenom, typ, plus lite till, säger Catrin Alfredsson.
– Tack för att jag får tala på första maj. Det är en stor ära för mig. Det är också en dag då man får vara bland likasinnade människor – en dag då vi gemensamt belyser orättvisor och samlar kraft, sa undersköterskan och kommunalaren Elin Ljunggren i sitt tal.
– Jag är oerhört stolt över att vara undersköterska. Jag finns där för att hjälpa andra människor i deras vardag – i deras liv. Min insats gör stor skillnad för någon annan människa varje dag. Det är fint och värdefullt att få vara undersköterska, sa hon, bland annat.
– Men året är 2024 – och kvinnodominerade yrken saknar fortfarande arbetsskor. Underbemanningen i vård, skola och barnomsorg är ett faktum. Sjukskrivningarna fortsätter att öka i kvinnodominerade yrken. Arbetare i stort – och arbetarkvinnor i synnerhet – blir fattiga pensionärer. En stor majoritet av personalen i äldreomsorgen är så stressade och slitna att de funderar på att byta jobb. Kommunal behövde till och med varsla om strejk för att få igenom kravet om att få löneökningar utbetalda i tid – och få ordning på löneprocessen. Det var visst för mycket begärt. En rapport från Kommunal visar att 27 procent av förskolans personal anser att den otillräckliga bemanningen i förskolan utgör en risk för barnen dagligen eller minst någon gång i veckan.
Elin Ljunggren fortsatte:
– Och innan året är slut så har vi kanske inte bara en högernationalistisk regering i Sverige – vi kanske även har ett mer högernationalistiskt Europa. Samt en ledare i USA som heter Trump i efternamn. Det vore förödande – en ren katastrof – för oss arbetare. Och förra året slog vi rekord när det gäller antalet arbetare som gick till jobbet och som aldrig kom hem igen till sina familjer på kvällen. Vad gör då vår högerregering för att motverka dödsolyckor på arbetsplatserna? Jo, de vill koppla bort skyddsombuden från fackförbunden, så att fler olyckor tillåts ske på arbetsplatserna, eftersom skyddsombuden inte kommer att våga ta fajten mot sin närmsta chef och påtala alla brister i arbetsmiljön.
“Befängt”
– Det är befängt – det är helt verklighetsfrånvänt. Och samtidigt som högerregeringen också går ut i riksmedier och informerar svenska folket om att det kan bli krig i Sverige, så fortsätter de med nedmonteringen av välfärden. Det är inget annat än oseriöst och ansvarslöst. Flera hundra arbetare i vården har sagts upp på grund av dåliga prioriteringar av regeringen. Och nu vill regeringen dessutom återinföra en sluttid i sjukförsäkringen – det som tidigare kallades för stupstocken – vilket innebär att den som är sjuk inte blir mer arbetsför, men däremot fattigare. När högern införde det här omänskliga systemet förra gången, så var det arbetare – och inte minst kvinnor i vård och omsorg – som utförsäkrades.
– Arbetare hamnade långt ifrån arbetsmarknaden och allt närmare fattigdom. Vi måste samla kraft, enormt mycket kraft, för att vända det här sjunkande skeppet. För det går att skapa en annan värld, ett annat samhälle. En annan politik med andra prioriteringar är möjlig. En annan politik som innebär slopat karensavdrag, högre bemanning, arbetsskor till välfärdens arbetare, arbetstidsförkortning med bibehållen lön och fortsatt löneutveckling, sa Elin Ljunggren.
Hon tillade:
– Och vi, i arbetarrörelsen, måste gå samman – mer än någonsin.
– Kamrater och förstamajfirare! Så himla fint att se er alla här i dag – det gör mig väldigt, väldigt glad. Det värmer verkligen. Nu samlas vi igen, i oroliga tider, sa Laila Naraghi i sitt tal.
Hon fortsatte:
– Bara några hundra mil härifrån rasar kriget i Ukraina. Rysslands olagliga och folkrättsvidriga anfall och invasion är inne på sitt tredje år. Det går inte att värja sig mot krigets fasor – men samtidigt som rädslan och ovissheten har slagit rot, så gör även kampviljan och hoppet det. Ryssland underskattade Ukrainas försvarsförmåga och försvarsvilja. Och Ryssland underskattade Europas beslutsamhet, om att stå emot och öka stödet till Ukraina.
“Ska vara stolta”
– Vi ska vara stolta över hur Sverige och Europa har stöttat Ukraina. Men vi får inte ge vika – det är nu vår uthållighet kommer att prövas. Stödet till Ukraina är möjligt enbart för att vi står enade i Europa. Sammanhållningen i EU är avgörande – och därför är vårt besked väldigt tydligt. Stödet till Ukraina måste fortsätta och det måste öka. Rysslands ambitioner stannar ju inte vid Ukraina. Kampen i de skyttegravarna där borta, just nu, handlar om Ukrainas rätt till frihet, demokrati och rättvisa – men det handlar också om oss. Om svenska folkets säkerhet. Därför ska vi fortsätta att stötta Ukraina, tills den sista ryska soldaten har lämnat.
– Kom ihåg det här, kamrater, att när SD nu är ute och talar om att det ska sättas ett tak på stödet till Ukraina – ja, då är de Putins bästa vänner. Men det visste vi redan. SD:s band till den ryska regimen är välkända. Häromåret kunde inte Jimmie Åkesson välja mellan Biden och Putin. SD står varken för Sverige, vårt land, eller för demokrati. I frågan om Ukraina avslöjar de sitt rätta jag. De är högerextrema, autoritära och kvinnofientliga Putin-kramare.
“Ta hand om varandra”
– Och kamrater, även i Gaza ser vi våldets konsekvenser. Förödelsen är enorm. Tiotusentals har dödats och skadats. Unicef bedömde nyligen att över 80 000 barn svälter – och då pratar vi enbart om norra Gaza. Och i det här läget säger den svenska regeringen att biståndet till Palestina ska nedprioriteras. Vi socialdemokrater har protesterat mot detta. Vi kommer att fortsätta att stå upp för ett slut på våldet, så att barn ska få mat och för att barn ska få leva och leka. Och för att både Israel och Palestina ska kunna existera inom säkra och erkända gränser. Omvärlden måste, med kraft, agera mot de auktoritära högerkrafterna som eldar på konflikten. Och kamrater och förstamajfirare – det är oroliga tider runt oss. Vi kan inte blunda för det. Det bästa vi kan göra då, det är att ta hand om varandra.
Det handlar om att rusta Sverige riktigt starkt, betonade Laila Naraghi.
– Vi ska ta med oss det som fungerar i vårt land. Men vi måste också tala klarspråk om det som inte fungerar. Under 80- och 90-talen, samt därefter, skedde omfattande avregleringar och privatiseringar, som har förstört så mycket. Man släppte lös vinstintresset i flera delar i samhället. Nu ser vi konsekvenserna runtom i Sverige. Tungt kriminella kan driva vårdcentraler och äga tingsrättslokaler. I Stockholm finns det barn som inte får gå till förskolan på grund av att företaget bakom förskolan har struntat i underhållet. Förskolan stängdes på grund av att kablar hängde löst. Och gymnasieelever i Stockholm får för lite undervisningstid, för att företaget bakom har lagt pengarna på vinsten i stället.
Och tågförseningar har blivit vardagsmat, konstaterade Laila Naraghi.
– Där det ens finns tåg…
– Allt detta försvagar vår motståndskraft i tider av kris och krig. Och samtidigt, kamrater, som detta sker, ja, då skrämmer regeringen upp barn och vuxna, med att kriget kan vara här i morgon. Och att var och en därför, själva, måste vara redo och förbereda sig. Men Kristersson och regeringen vägrar att ta sitt ansvar. De vägrar att ta ett samlat nationellt ansvar för de investeringar som krävs i välfärden och infrastrukturen och på arbetsmarknaden, för att vi ska få Sverige att fungera. För att vi ska kunna klara det här tillsammans, som ett land.
Under den ekonomiska krisen har vanliga hushåll tvingats betala skyhöga räntor, påpekade Laila Naraghi.
– Och matpriserna har skenat. Elräkningarna har dessutom varit rekorddyra. Tio års reallöneökningar har raderats ut. De är borta. Alla andra länder i Norden har agerat. De har höjt barnbidrag och stöttat vanliga familjer. Men det har inte Sverige gjort. Man får bita ihop och handla lite billigare, det har varit SD-regeringens besked till barnfamiljerna. Högerdebattörer har gett husmorstips på hur man kan laga billig mat, som om landets ensamstående mammor inte redan visste det.
“Springer ur kapitalism”
– Jag är själv uppvuxen med en ensamstående mamma, under 90-talskrisen. Jag vet hur det var att ha ont om pengar. Men orättvisorna är samhällets och vuxenvärldens ansvar, inte barnets. De ekonomiska orättvisorna är konsekvenserna av ett visst ekonomiskt system. De springer ur kapitalism. Men det kommer högern aldrig att vare sig förstå eller erkänna. De står där och pekar finger mot vanligt folk. Men de borde se sitt eget ansvar. Nu rullar lågkonjunkturen vidare, med fler varsel och högre arbetslöshet samt fler konkurser. Och SD-regeringen har inte presenterat ett enda förslag, inte en enda åtgärd, för att få fart på svensk ekonomi.
– I stället för att satsa på jobben, välfärden, infrastrukturen, barnen och landsbygden, så har de såklart sänkt skatten, för dem med högst inkomster, precis som de brukar göra. Det handlar om 13 miljarder kronor. Sedan planerar de för kraftiga försämringar inom A-kassan och sjukförsäkringen. Högern är sig lik. Vi känner igen dem. Och det är svenska folket som får betala priset för det här. Svenska hushåll pressas hårt av höjda matpriser, höga hyror och höga räntor. Sverige har en akut sjukvårdskris, som ett resultat av SD-regeringens icke-förmåga. Det drabbar patienter, anhöriga och anställda. Och byggsektorn befinner sig i fritt fall.
“Det är dags nu”
Landet brottas dessutom med utbredd gängkriminalitet, konstaterade Laila Naraghi.
– Och pensionärer tvingas vända på varenda krona för att ha råd med matkassen. Så, kamrater, det är dags nu. Sverige behöver en ny samhällsmodell, där vi gemensamt tar vårt land framåt och tar ansvar för varandra. Vi måste städa upp i landets skattefinansierade verksamheter och sätta svenska folkets behov framför marknaden. Vi måste ta tillbaka kontrollen, för att öka vår motståndskraft i kris och i krig. Och för att det är det rätta att göra. Vi socialdemokrater i Oskarshamns kommun har länge påtalat detta och kämpat för detta. Vi har gjort vad vi har kunnat för att freda oskarshamnarna från det haveri som vi ser i skolan, sjukvården och äldreomsorgen och andra delar i Sverige, där marknadskrafterna har tagit över välfärden. Kampen som vi har tagit lokalt har gett resultat.
– Här har vi nyligen tagit ett beslut om att bygga en ny förskola i Döderhult. Alla barn har rätt till en bra förskola. Och här får fler än 1 800 ungdomar busskort i sommar, för att kunna ta sig till aktiviteter och sommarjobb och inte vara beroende av sina föräldrars plånboksstorlek. Här satsar vi i år tre miljoner på arbetskläder till medarbetare inom förskola, skola och omsorg. Det är några lokala exempel som visar att vi, gemensamt, tar ansvar för varandra. Jag älskar verkligen Oskarshamn. Här är jag uppvuxen och fostrad. Och jag är stolt över att i riksdagen få företräda oss som bor här. Och jag vet att partiet centralt inte alltid har lyssnat på oss när det gäller välfärds- och ekonomistyrningsfrågor och andra frågor. Men trägen vinner när vi gör det tillsammans. Vi såg det i slutförvarsfrågan, där vann vi, sa Laila Naraghi.
“Från ord till handling”
Hon slog också fast att Socialdemokraternas besked är tydligt i dag:
– Vi ska göra upp med marknadsmisslyckandena. Samhället ska finnas där för var och en av oss, i hela landet. Nu gäller det att vi går från ord till handling, nationellt. Sverige har stora arbetsuppgifter framför sig. Välfärden, fattigdomen, brottsligheten, arbetslösheten, kompetensbristen, energiförsörjningen, elmarknaden och bankmarknaden, sa Laila Naraghi, som berättade om Socialdemokraternas vårbudgetförslag om en bankskatt.
“Alla behövs”
– Det behövs. Det finns mycket som vi måste göra för att ställa saker till rätta igen. Det är bara att kavla upp ärmarna. Och alla behövs i det här arbetet, för högern attackerar oss nu. Då gäller det att vi står enade, precis som Elin talade om. Kom ihåg att alla inte kommer att bli glada när vi går framåt för en annan samhällsmodell. Vi kommer att få mothugg. Starka ekonomiska och politiska intressen kommer att kampanja emot oss. De gör det redan i dag. Marknadskrafterna har mäktiga och rika försvarare. Men, förstamajfirare, vi kan vara trygga i att vi har svenska folket med oss i det här. En stor majoritet är trötta på marknadsmisslyckandena. De är trötta på de hutlösa priserna och på att vägarna inte håller. Och på att saker inte funkar. Folk vill ha en välfärd och en infrastruktur som funkar. Ett land som står starkt när det blåser. Ett land som sätter folkets behov före marknadens och före vinstintresset.
– Vi vet att det krävs gemensamt ansvar för att göra Sverige starkare i en orolig tid. Därför presenterar vi en ny riktning, med konkret politik lokalt i Oskarshamns kommun, regionalt i Kalmar län och nationellt i Sveriges riksdag, för att förbättra för folk. I grunden kommer vårt lands framgång att vara beroende av att Sverige håller ihop, sa Laila Naraghi bland annat.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.