ANNONS

Thomas Wennerklint

Lördagskrönikan: ”Snacka om felvridet perspektiv”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÖRDAGSKRÖNIKAN

Fokus på de viktiga frågorna? Del 1:

”Tillståndet i världen” eller i original ”State of the world” ges ut årligen av amerikanska Worldwatch Institute.

Det är ett forskningsinstitut som arbetar med miljöforskning ur ett globalt perspektiv och ”State of the World”-rapporten har kommit ut sedan 1984 med en årlig utvärdering av brådskande globala miljöproblem och de innovativa idéer som föreslås och praktiseras över hela jorden för att ta itu med dem.

Nu ska den här texten inte handla så mycket om miljö, även om det är en oerhört väsentlig fråga, men titeln på rapporten dök upp i mitt huvud när jag funderade på hur jag skulle inleda veckans krönika.

”Tillståndet i Sverige” funderar jag över.

Vad är det som händer med den svenska modellen och den välfärd som byggts upp?

Som jag upplever det så monteras den ner istället för att bli bättre och svaga grupper i samhället blir lidande.

Frågan är hur vi ska ha det i Sverige i framtiden.

”Borde vi inte bli förbannade?”

Borde vi inte bli förbannade?

Borde det inte demonstreras och ställas krav?

Jo, säger ni, men visst demonstreras det runtom i landet. Rätt – men vad är det som engagerar och gör folk förbannade.

Här går det ju inte att undvika BLM –” Black lives matter” – och det som hänt efter de brutala polisingripandena i USA.

Det blev protester och upplopp i USA med en gång, sedan följde resten av världen efter.

Här i Sverige också där den svenska polisen fick klä skott för ilskan mot den amerikanska motsvarigheten.

En icke oansenlig vandalisering följde i demonstrationernas spår och drabbade oskyldiga butiksinnehavare och andra privatpersoner.

Självklart tar jag avstånd från det som hänt i USA, självklart är rasism och orättvisor något som ska bekämpas i alla dess former, men i ett civiliserat samhälle finns det väl gränser för hur man får bete sig.

I spåren av BLM ska nu vita ”ställa allt till rätta” för alla orättvisor som de ställt till med under historiens gång. Det har medfört en del konstiga företeelser, till exempel i USA tvättade helt plötsligt vita fötterna på färgade personer för att rentvå sig från ”synden”.

Dessutom vill man nu plocka ner statyer som på olika sätt påminner om den ”rasism” som präglat historien.

”Herregud!”

Här i Sverige kom nyligen ett förslag från miljöpartiet att man skulle ordna en ”Statykyrkogård” för förslagsvis gamla kungastatyer som påminner om krig och erövringar.

Till och med Carl von Linné är numera rasist och statyer föreställande honom vill några också plocka bort.

Herregud!

I ett par afrikanska länder, med en historia av kolonialism har man inte för avsikt att plocka ner statyer – ”De är en del av vår historia – de påminner oss om något som varit, oavsett om det är bra eller dåligt”, ungefär så resonerar man.

Klokt måste jag säga, vilket är raka motsatsen till västvärldens skitnödiga resonemang.

Självklart finns det massor av elände i historien och jag tror alla är överens om att olika folkslag och folkgrupper utsatts för övergrepp genom århundrandena.

MEN vi kan ju inte radera ut vår världs historia, den är ju vad den är och vi borde lära oss av den istället. Kunskap och insikter förändras – man kan ju bara tänka sig vad människor om tvåhundra år kommer att döma oss för.

Här i Sverige blir vi mer uppretade över saker som händer långt bort eller hände för länge sedan än det som händer nu.

”Alla som inte är här idag är rasister”, sa för övrigt en ung kvinna under BLM-demonstrationen i Stockholm.  Jomentjenahejsansåatt… Snacka om felvridet perspektiv. Fast jag ska väl inte uttala mig eftersom jag tillhör kategorin ”MVM”, alltså medelålders vit man och så vitt jag har förstått är personligt ansvarig för allt ont som händer och har hänt.

”Halleluja”

Men det finns ljuspunkter, våra politiker gör vad de kan för att fokusera på kärnfrågorna och få oss att hitta rätt värdegrund – vi har fått en plastpåseskatt! Halleluja och tack Per Bolund, nu sover jag bättre om natten.

För övrigt så kan man undra varför påsen på systembolaget omfattas av skatten när den är gjord av sockerrör. Kan dock ha att göra med nedbrytningshastigheten.

Det vi borde bli upprörda över i det här landet är mer grundläggande saker. Ni vet – kärnfrågorna som dyker upp när det är dags för valrörelse; skola, vård, omsorg, trygghet.

Hur går det för Sverige när det gäller dessa områden? Tja, fråga våra grannländer vad de tycker? De är inte imponerade över hur vi hanterat pandemin för att ta ett exempel.

Jag har en del synpunkter på vad vi ska bli förbannade för – dessa får ni läsa om nästa vecka. Blir för långt idag annars, jag tenderar till att hamra snabbare på tangenterna när jag blir uppretad.

Ha det gott!

Ta hand om varandra!

TEXT

Thomas Wennerklint

thomas@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS