KALMAR LÄN
En före detta bankman i Kalmar län döms för sammanlagt 240 fall av grova bedrägerier samt två fall av urkundsförfalskning.
Han får ett fängelsestraff på tre år.
Bankmannen lurade sammanlagt 16 målsägare genom att ta pengar från dem för att finansiera sitt spelmissbruk. Bedrägerierna landade på totalt 12 850 000 kronor, lite drygt.
Till skillnad från åklagaren har tingsrätten bedömt varje överföring som ett enskilt brott – vilket innebär att mannen döms för ett mycket stort antal bedrägerier, jämfört med vad som har angetts i åtalet.
“Mycket allvarligt”
”Det ska anmärkas att redan 16 grova bedrägerier är ett stort antal brott. Vid brott i den här storleksordningen har antalet brott ingen avgörande betydelse för straffets längd. Tingsrätten har vid sin bedömning beaktat att det är frågan om ett stort antal bedrägerier mot en större krets målsäganden samt att bedrägerierna uppgår till ett betydande belopp och har begåtts under en längre tid. Tingsrätten ser mycket allvarligt på det utstuderade och förslagna sätt NN (den dömde) har agerat genom att välja kunder och metoder som har minskat upptäcktsrisken. Tingsrätten har vidare beaktat att NN har utnyttjat kundernas skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig samt att han har utnyttjat sin ställning och i övrigt missbrukat ett särskilt förtroende”, skriver rätten, som när det gäller förmildrande omständigheter konstaterar att försvararen har påtalat ett spelmissbruk.
“En sjukdom”
”Spelmissbruk är en sjukdom och att NN till följd av detta har haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande samt att NN:s handlande stått i samband med hans av spelmissbruket påverkade omdömesförmåga. Tingsrätten konstaterar liksom åklagaren att NN spelade i tio år utan att söka hjälp. NN lyckades sedan han blivit påkommen sluta spela direkt och har inte haft något återfall under ett och ett halvt år och detta utan kontinuerligt stöd genom en alltjämt pågående vårdkontakt. Tingsrätten anser att NN:s spelmissbruk har mycket liten påverkan på straffvärdesbedömning. Vid straffmätningen har tingsrätten beaktat att NN, även om han inte angav sig själv, har medverkat i utredningen. Tingsrätten har vidare beaktat att NN har blivit avskedad och inte torde kunna få något nytt arbete inom den bransch som han har arbetat inom under hela sitt yrkesverksamma liv. Slutligen har tingsrätten beaktat att NN under lång tid har haft reseförbud”, står det i domen.
Reseförbudet gäller tills fängelsestraffet kan verkställas, vilket innebär att den dömde förbjuds att utan tillstånd lämna Kalmar län.
Överträds beslutet ska mannen omedelbart häktas, om det inte är uppenbart att det saknas skäl för häktning.
Foto: Freepik