SVERIGE
Nu ska det bli enklare att vara företagare. Regeringen har beslutat att avskaffa kravet på att bevara kvitton och annan räkenskapsinformation i pappersform. De nya reglerna, som föreslås träda i kraft den 1 juli 2024, innebär att företagen slipper onödig administration och onödiga kostnader. Enligt en beräkning så kommer förslaget att innebära en besparing på 3,9 miljarder för företagen.
Regeringen har beslutat en proposition med förslag om att avskaffa kravet på att räkenskapsinformation ska bevaras i original. Förslaget innebär stora kostnadsbesparingar för företagen som inte behöver spara sin räkenskapsinformation på papper.
– Många företagare vittnar om en vardag med massa regelkrångel som står i vägen för dem att ägna sig åt sin kärnverksamhet. Regeringen fortsätter att arbeta för att regelbördan för svenska företag minskas. Det här förslaget är ett välkommet steg som många har väntat på, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
Anpassa efter digital utveckling
Enligt nuvarande regler måste företag bevara räkenskapsinformation i sin originalform under drygt tre år, även om informationen sparas digitalt. Det innebär att kvitton, fakturor och andra pappershandlingar med räkenskapsinformation måste hanteras av företagen under denna tid.
– Det här innebär en avsevärd förenkling för många företag, som kommer att slippa onödig administration och obefogade kostnader. Det är hög tid för att anpassa dessa regler efter den digitala utvecklingen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Miljardbesparing för företagen
Bevarandekravet innebär omfattande administration och kostnader för många företag. Det är inte ovanligt att pappersmaterial skickas för inskanning utomlands för att sedan återföras till Sverige för förvaring. Företagen måste också i många fall ha särskilda lösningar för bevarandet.
Regeringen föreslår att pappersmaterial ska kunna kastas efter att räkenskapsinformationen har överförts i digital form. Förslaget innebär en avsevärd förenkling för många företag. Enligt en beräkning som ligger till grund för förslaget innebär det en besparing för företagen på 3,9 miljarder kronor per år.
Foto: Pexels