OSKARSHAMN
Fler och fler konsumenter vill ha stenkoll på varifrån maten kommer.
Därför handlar de lokalt – direkt från producenten – och slipper därmed mellanhänderna.
Reko-ring Oskarshamn, som har cirka 3 840 medlemmar, växer med ungefär 30 personer per vecka.
Det är Annicka Gunnarsson, Kristdala, och Ingrid Thornberg, Ishult, som håller i trådarna i Reko-ring Oskarshamn. De berättar att reko-ringen har 60 producenter och att merparten av medlemmarna bor i Oskarshamns kommun. Några bor i grannkommunerna Mönsterås och Högsby.
75 procent av medlemmarna är kvinnor – och de flesta som handlar befinner sig i åldersgruppen 45–54 (därefter kommer 35–44-åringarna).
– Kött av gris, nöt och lamm – samt ägg, ost och hembakat är populärt, berättar Annicka Gunnarsson.
Reko-ring Oskarshamn finns på den nya parkeringen i närheten av Arena Oskarshamn (där Jysk låg tidigare) på tisdagseftermiddagar, ojämna veckor.
Oskarshamns-Nytt är på plats under den regniga tisdagen den 28 januari. Vi får en pratstund med Birgitta Nors och Evald Palmér, som säljer kött, bland annat (Birgitta och Evalds ekologiska naturbeteskött). De bor i Berga i Högsby kommun.
Vad är fördelen med Reko?
– Att man får träffa kunderna och att de ser vem man är, svarar Birgitta Nors.
– Och att bonden kommer till stan. Det blir lättare för dem som bor i stan, tillägger Evald Palmér.
Brukar ni också passa på att köpa av de andra som kommer hit?
– Ja, det gör vi. Den här gången blev det bröd. Annars brukar det bli cider och yoghurt, säger Birgitta Nors.
Reko-ring Oskarshamn, med närproducerad försäljning, drogs igång i augusti förra året.
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
redaktionen@oskarshamnsnytt.se
072-277 89 77
Birgitta Nors och Evald Palmér, som bor i Berga i Högsby kommun, säljer kött (Birgitta och Evalds ekologiska naturbeteskött).
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.