SVERIGE
Onsdagen den 14 februari arrangerar DHR Funkisriksdagen 2024 i Riksdagshuset i Stockholm. Under konferensen lägger organisationen fokus på möjligheter istället för hinder när det kommer till funktionsnedsatta på arbetsmarknaden.
“Att inte anställa en person med nedsatt rörelseförmåga är ett enormt slöseri”, säger DHR:s förbundsordförande Åsa Strahlemo i ett pressmeddelande.
Det låter väl inte så svårt? Men det är inte bara den anställda som måste våga fråga, utan framför allt arbetsgivaren som behöver ha tillgängligheten i åtanke.
“Att inte anställa en person med nedsatt rörelseförmåga är ett enormt slöseri”, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR. Både arbetsgivaren och samhället går miste om viktiga resurser. Tyvärr är det än idag vanligt att chefer drar sig för att anställa människor med funktionsnedsättning.
Inkluderande arbetsgivare
På onsdag talar Åsa Strahlemo inför Funkisriksdagen på tema hinder på arbetsplatsen.
“Vi vill peka på hur en arbetsgivare kan gå från uteslutande till inkluderande”, säger Åsa Strahlemo.
Vi illustrerar det med konkreta exempel:
Små justeringar avgörande
“Vi på DHR märker att det talas mycket om hinder. Se hellre möjligheterna! Små enkla justeringar på arbetsplatsen kan vara avgörande”, säger Kristian Cornell, ombudsman på DHR.
Fler exempel på enkla justeringar kan vara:
“Behandla inte funktionshinderfrågan som en enskild sakfråga, utan arbeta med den som ett perspektiv i ledningen och ut i verksamheten – då får vi bättre attityder”, säger Kristian Cornell avslutningsvis.
FAKTA / DHR
DHR är en idéburen demokratisk organisation som arbetar för principen om alla människors lika värde. Ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga är fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Foto: Freepik