BOCKARA/KRISTINEBERG
“Under 2023 startade Oskarshamns kommun medborgarbudget – under namnet Medborgarmiljonen. Ett trettiotal förslag har nu blivit 13 och det är dags för invånarna att börja rösta”, skriver Oskarshamns kommun i ett pressmeddelande.
– Vi är glada att vi fått in bra och genomtänkta förslag på hur vi kan utveckla invånarnas närmiljöer samtidigt som det är ett spännande sätt att involvera invånare i att prioritera resurser. Det är boende och aktiva i området som har kunskapen om hur deras plats kan bli ännu bättre, säger Kristina Hägg-Blecher, landsbygdsutvecklare i Oskarshamns kommun.
Max en miljon kronor
“De förslag som kommit in har beretts av en arbetsgrupp som har tittat på hur förslagen uppfyller kriterierna i Medborgarmiljonen. För varje ort eller stadsdel finns max en miljon kronor och de tre förslag som får flest röster kommer att bli verklighet – förutsatt att budgeten inte överskrids. Skulle de tre förslag som får flest röster tillsammans kosta betydligt mindre än en miljon kronor är det upp till arbetsgruppen tillsammans med styrgruppen att besluta om det är möjligt att gå vidare med det förslag som röstats fram på plats fyra och så vidare”, skriver kommunen.
Så här röstar du
“Röstningen har nu öppnat via oskarshamn.se, och den vänder sig främst till invånarna i den aktuella orten eller stadsdelen. Det betyder att det är boende i Bockara och Kristineberg som röstar i denna första omgång. Man kan rösta på upp till tre förslag. Röstningen är öppen till och med den 21 februari och efter det redovisas resultatet på oskarshamn.se. Man kan också få hjälp med att rösta genom att besöka eller kontakta kommunens servicecenter. Förslagen har beretts av en arbetsgrupp bestående av representanter från fritidskontoret, tekniska kontoret, kulturenheten, samhällsbyggnadskontoret, kommunikationsavdelningen och utvecklingsenheten. Kostnaden för varje förslag är ungefärlig”, skriver kommunen.
Vad händer sen
“De förslag som går vidare från omröstningen börjar genast genomföras. I vissa fall kan det vara kort startsträcka, i andra fall längre. Det görs tillsammans med den eller de som lämnat förslaget och övriga aktörer som berörs, som till exempel barn och unga i området”, skriver kommunen.
– Vi kan behöva upphandla i vissa fall, eller kanske skriva en överenskommelse om skötsel med en lokal förening. Men tanken är att så många som möjligt av förslagen som vinner ska kunna bli verklighet under 2024, säger Kristina Hägg-Blecher.
“Under våren är det dags för nästa omgång av Medborgarmiljonen, då invånare bjuds in att lämna förslag för Fårbo, Misterhult och Figeholm”, skriver kommunen.
Arkivfoto: Peter A Rosén