OSKARSHAMN
En medelålders kvinna i Oskarshamn hör av sig till ON – hon vill berätta om hur det är att vara närstående till en person som har blivit utförsäkrad från Försäkringskassan.
– För det är inte speciellt roligt det heller, konstaterar hon.
Kvinnan, som väljer att vara anonym i artikeln – vilket är en grundlagsskyddad rättighet, berättar att hennes sjukskrivne man blev utförsäkrad i slutet av förra året, trots att hans läkarintyg gäller ända fram till slutet av januari.
Har fallit mellan stolarna
– Han har fallit mellan stolarna – han är för sjuk för att kunna skriva in sig på Arbetsförmedlingen och för frisk för att få sjukpenning, enligt Försäkringskassan. De har behandlat honom illa. Efter att ha arbetstränat, med sjukpenning, under ungefär ett halvår, på både 25 och 50 procent, fick han först veta att han skulle få fortsätta med detta – men några dagar senare ändrade de sig och sa att han blir utförsäkrad, punkt slut.
– Efter kontakt med Arbetsförmedlingen var det tänkt att han skulle genomgå en utredning, via Samhall, för att få svar på hur mycket han kan jobba. Det pratade de om vid ett par tillfällen förra veckan – men sedan fick han ett mejl om att han inte kan vara på Samhall, först måste han ha varit inskriven på Arbetsförmedlingen i 14 månader. De rekommenderade min man att kontakta socialen i stället, för att kunna få pengar därifrån.
– Men jag vet att det inte är någon idé att vi går dit, för jag har ju en lön. Då ska den räcka, anser de. Och sedan har vi en bil – och då vill de att man ska sälja den. Men har vi ingen bil, ja, då kan inte jag ta mig till jobbet. Och min man kommer inte till sin psykolog och sina läkarbesök. Vi får väl göra som många andra och skilja oss – och så får han gå till socialen och bosätta sig i en soc-lägenhet. Är det ett alternativ i Sverige 2024?
Hon berättar att hennes man har en kronisk depression i grund och botten – och att han har varit inlagd i Västervik vid ett par tillfällen.
Han har även fysiska besvär som har förvärrats efter beskeden från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, berättar kvinnan.
– Hans mående är, återigen, helt nerkört i botten. Nu får vi börja om med hans mående från ruta ett igen.
Hur resonerade Försäkringskassan kring sitt utförsäkringsbeslut?
– Han började med en arbetsträning på 25 procent – och det gick bra. Sedan ville Försäkringskassan öka upp det hela tiden – och då sa min man att det inte kommer att fungera att jobba mer än halvtid. Han orkar inte, helt enkelt. Men eftersom han mådde så bra när han jobbade 25 procent, så anser Försäkringskassan att han är frisk. Han mådde bra när han var i väg och arbetade – men han var helt slut när han kom hem.
Sov till klockan 15:30
– Tidigare var min man pigg och aktiv inom allt möjligt. Nu orkar han inte mycket. Det är jättejobbigt att se förändringen och försämringen. I går låg han, exempelvis, och sov till klockan 15:30 innan vi fick upp honom här hemma. Han har dessutom fått ganska svår sömnapné, så han har fått en maskin som han ska köra in sig på. Men det fungerar inte nu när han är så stressad – första natten fungerade den jättebra, men sedan kunde han inte använda den. Han kan inte sova om nätterna. Han blir så otroligt påverkad av detta. De sparkar på någon som redan ligger ner. Det finns ett läkarintyg – men Försäkringskassan har sina egna läkare, som inte träffar de sjukskrivna. Det är helt galet, anser jag. Det är människor vi pratar om.
– Jag mår ju inte heller bra. Det är jättetufft att vara närstående till en människa som mår så här dåligt. Jag är sönderstressad, jag sover inte bra på nätterna, jag är trött hela tiden – jag har fått eksem i hårbotten och munsår. Och jag går till jobbet även när jag är genomförkyld. Vi har ju bara en inkomst nu, vilket givetvis är jättejobbigt – det är ett ständigt stresspåslag. Vi har ju byggt upp vår ekonomi utifrån två inkomster. Vi plockar pengar från spar- och semesterkonton. Jag oroar mig för att bli så sjuk att jag inte kan gå till jobbet. Det har vi inte råd med. Samtidigt känner jag att vi kanske inte ska klaga – vi har det fortfarande bra, vi har vårt hus och vi har mat på bordet.
Har han överklagat Försäkringskassans beslut?
– Ja, det har han gjort – men allt tar tid.
Hur länge har han varit sjukskriven?
– I omkring två år.
I början hade han inga problem med Försäkringskassan?
– Nej, svarar kvinnan, som säger att hon har förståelse för att Försäkringskassan vill ha ut människor på arbetsmarknaden igen, efter genomgången sjukskrivning.
Starkt nätverk
– Det är klart att det här kostar pengar – men är man sjuk så måste det få ta den tid det tar att bli frisk, annars blir det ännu dyrare för samhället. Det tog två år för min man att komma upp till 25 procent – nu är han tillbaka på ruta ett.
Hur mycket jobbade han innan han blev sjuk?
– Han jobbade heltid. Han började jobba direkt efter gymnasiet och han har arbetat under hela sitt liv. Han har betalat in mycket skatt, men blir ändå behandlad på det här sättet.
– Nu är vi tacksamma för att vi ändå har ett starkt nätverk runtomkring oss, som stöttar oss – vännerna och arbetskamraterna betyder otroligt mycket, de lyfter mig. Hade vi inte haft det nätverket, så hade inte jag orkat med det här. Och vi är trots allt två här hemma, och vi pratar mycket med varandra – vi har varit tillsammans i 25 år. Det är betydligt värre att bli utförsäkrad om det handlar om en ensamstående mamma med ett mindre nätverk, då måste hon klara det mesta själv.
– Det är 2024 – det sociala skyddsnätet i Sverige borde verkligen vara starkare.
Hur hade det fungerat om du hade fått bestämma?
– En försäkringsläkare som sitter i exempelvis Gävle kan inte bestämma om en person på Gotland är frisk eller sjuk. Har en läkare på ett sjukhus eller en hälsocentral skrivit ett sjukintyg, så ska det gälla – för den läkaren har träffat patienten. En läkare skriver inte ett felaktigt sjukintyg – då riskerar han eller hon att bli av med sin tjänst.
Ingen vill anställa honom
– Det får ta den tid det tar att bli frisk – man ska inte gå efter en mall, som exempelvis säger att den som har problem med ett knä ska vara tillbaka efter sex månader. En del kanske är tillbaka efter ett halvår, men för andra kanske det tar 18 månader att bli återställd, av olika anledningar. Samtidigt förstår jag att Försäkringskassan måste vara hård, på grund av att många fuskar. Men det är de som är riktigt sjuka som får lida för det. Min man är, som sagt var, för sjuk för att kunna jobba. Det finns ingen arbetsgivare som vill anställa honom. Sedan, om han eventuellt skrivs in på Arbetsförmedlingen, så måste han söka jobb i hela Sverige. Men vi är en familj med två barn. Ska han få ett jobb på 25 procent, då? I Stockholm, exempelvis. Ja, då äts inkomsten upp av res- och boendekostnader, säger kvinnan, som berättar att hon blev illa berörd när hon läste insändaren i ON från en sjuk kvinna som blev utförsäkrad från Försäkringskassan och därför tvingades flytta hem till sina sjuka föräldrar, där hon sover i en säng i vardagsrummet.
– Man ska inte behöva göra det.
Foto: Försäkringskassan
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.