ANNONS

Carl Berglöf, nationell kärnkraftssamordnare
Nationella kärnkraftssamordnaren Carl Berglöf. Foto: Elina Helte/Regeringskansliet

Oskarshamn och Ringhals pekas ut som platserna där ny kärnkraft fortast kan komma igång

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ENERGI

I förra veckan utnämndes Carl Berglöf till nationell kärnkraftssamordnare av regeringen. I en intervju med Second Opinion, som drivs på uppdrag av branschorganisationen Energiföretagen Sverige, lyfter han fram Ringhals i Varbergs kommun och OKG i Oskarshamns kommun som de platser där ny kärnkraft fortast kan komma i gång.

Reaktorfysikern Carl Berglöf arbetade tidigare på Vattenfall med planering av två nya kärnkraftsreaktorer, Ringhals 5 och Ringhals 6. Efter valet 2014 hade Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommit överens om att flera reaktorer skulle läggas ner under mandatperioden och arbetet med att planera ny kärnkraft lades ner. Sedan 2017 har Carl Berglöf varit kärnkraftsrådgivare hos branschorganisationen Energiföretagen Sverige och i förra veckan presenterades han av energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) som nationell kärnkraftssamordnare.

”Jag är mycket hedrad att få tillträda rollen som nationell kärnkraftssamordnare. Under det senaste decenniet har jag i olika roller arbetat med att möjliggöra ny kärnkraft i Sverige, så jag känner mig väl förbered för uppgiften. Från mitt tidigare arbetsliv tar jag med mig min djupa kunskap i ämnet, mitt breda nätverk och min förmåga att lösa ut knutar”, sade Carl Berglöf i samband regeringens presskonferens.

Bra läge för nya reaktorer

Den nationella kärnkraftssamordnarens uppdrag är att stödja regeringen i dess arbete med att främja ny kärnkraft i Sverige. Carl Berglöf kommer löpande att stödja Regeringskansliet med att följa upp och analysera hur arbetet med utbyggnaden av kärnkraft fortskrider samt identifiera behov av kompletterande åtgärder.

På frågan om var nya storskaliga kärnkraftverk bör placeras utifrån hur elsystemet ser ut säger Carl Berglöf följande i en intervju med Second Opinion:

“Det är den ena frågan – var bidrar ny kärnkraft med mest nytta för elsystemet? Den andra frågan handlar om måluppfyllelsen att komma i gång snabbt. Lägger man ihop de två frågorna, hamnar man på en befintlig plats där det redan finns kärnkraft. Och på ställen där det så att säga finns plats över, där man har lagt ner kärnkraft. Så det är fråga om Ringhals eller Oskarshamn. Där går det fortast att komma i gång”.

Flygbild över  Simpevarpshalvön
Av de tre kärnkraftsreaktorerna på Simpevarpshalvön så är det endast Oskarshamn 3 som är i produktion. Oskarshamn 3 är en av världens största kokvattenreaktorer med en maximal effekt på 1450 MW. Under 2023 producerades 9,2 TWh vilket motsvarar 6,8% av Sveriges elanvändning. Anläggningstillgängligheten låg på 76,3%. Foto: OKG AB

Läs Second Opinion: “Ringhals och Oskarshamn bästa lägena för ny kärnkraft”

Foto: Elina Helte/Regeringskansliet

+1
21
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS