LÄNET
“På förslag från SCV-majoriteten beslutade regionstyrelsen idag (tisdag) att lämna ett positivt yttrande där Region Kalmar län ser positivt på ökad energiproduktion och att vindkraftsparken Aurora föreslås att ansluta till elområde 4”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
“Förutsättningarna för vindkraft till havs är mer gynnsamma än på land då vindhastigheten är högre och vindarna blåser jämnare. Vindkraft till havs bidrar därmed till ett robustare elsystem av förnyelsebar och fossilfri energi”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.
– Fortsatt arbete med elektrifiering av näringsliv och transporter leder till ökade behov framåt, med risk för högre elpriser för såväl näringsliv som hushåll. Bristande kapacitet i elnätet hindrar redan idag näringslivsetableringar i delar av elområde 4. Därför känns det viktigt för oss att Aurora ansluts just till elområde 4 och den planerade vindkraftsparken kommer att ha en hög kapacitet och kommer att kunna leverera el i liknande omfattning som till exempel O3 i Oskarshamn, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och vice ordförande i regionstyrelsen.
“Miljövänlig och billig el”
– Vi vill alla ha miljövänlig och billig el och då är det viktigt med en bred energimix. Aurora kommer att bidra till en ökad elproduktion och med en landanslutning till elområde 4 kommer etableringen att bidra positivt för Kalmar län. Det handlar om en omfattande investering som kommer gynna vårt län, säger Peter Wretlund (S), ledamot i regionstyrelsen.
– Mer havsbaserad vindkraft bidrar till den nödvändiga klimatomställningen. Samtidigt så behöver vi mer klimatsmart energi i våra elsystem och behovet är brådskande. Därför tycker vi i SCV-majoriteten att det är viktigt att vi gör vad vi kan för att underlätta för en snabb utbyggd energiproduktion. Aurora är ett exempel på ett projekt som inom en snar framtid kan bidra till en höjd energiproduktion i elområde 4, det är väldigt positivt för både näringsliv och enskilda medborgare, säger Lena Granath (V), ledamot i regionstyrelsen.
“Dialoger med markägare”
“SCV-majoriteten konstaterar att en utbyggnad av havsbaserad vindkraft också förutsätter en utbyggd infrastruktur i form av kraftledningar. I yttrandet betonar vi vikten av att landledningar förläggs under mark. Detta för att den negativa påverkan på djur, natur och människor ska bli så liten som möjligt”, skriver de tre partierna.
“Vidare så vill vi uppmana att vid etableringar av den nödvändiga infrastrukturen så ska äganderätten också respekteras och att all byggnation av kraftledningar, oavsett om de kommer att förläggas ovan jord eller under jord, föregås av dialoger med aktuella markägare där de har möjlighet att påverka hur ledningarna ska dras samt att det utgår en skälig ersättning för markintrång”, tillägger de.
“Otroligt negativa”
“Trots att även SMHI nu har bekräftat att miljöpåverkan av havsbaserad vindkraft är mycket allvarlig ställde sig regionmajoriteten positiva till just havsbaserad vindkraft vid regionstyrelsens möte under tisdagen”, skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.
“Havs- och Vattenmyndigheten har i uppdrag att ta fram nya områden för energiutvinning till havs och samtliga regioner ska yttra sig om detta förslag. Regionmajoriteten i Kalmar län håller envist fast vid att satsa på storskalig havsbaserad vindkraft medan Sverigedemokraterna däremot hellre vill se en utökning av kärnkraften istället för ytterligare satsningar på vindkraft.”
– Konsekvenserna av en fortsatt omfattande utbyggnad av vindkraft är otroligt negativa för både miljön och försvaret. Ny kärnkraft, som är planerbar, har istället mycket liten miljöpåverkan och är inte beroende av omfattande skattesubventioner för sin lönsamhet, säger Martin Kirchberg, Sverigedemokraternas regionråd.
“Förutom att tillfråga regionerna så har Havs- och Vattenmyndigheten även rådfrågat SMHI, som offentliggjorde sitt svar nyligen. Svaret bekräftar att de långsiktiga miljöeffekterna av havsbaserad vindkraft är mycket allvarliga och påverkar havsmiljön och dess djurliv långt bortom vindkraftområdenas yttre gränser”, skriver SD.
– Det är inte bara landbaserad vindkraft som har svåra miljöeffekter utan även vindindustrierna till havs. De påverkar till exempel direkt den utrotningshotade tumlaren, fiskarnas lekplatser och flyttfåglarna, säger Petra Gustafsson, regionstyrelsen.
Foto: IncRev