SVERIGE
Nu sätter Pensionsmyndigheten in dina intjänade pensionsrätter på ditt pensionskonto. Årets insättning på cirka 51 miljarder kronor startar nu på fredag den 8 december. Insättningarna på ditt pensionskonto baseras på dina inkomster och fördelas mellan inkomstpension och premiepensionen där du själv aktivt kan välja fonder du vill satsa på.
Varje år avsätts pensionsrätter på ditt pensionskonto. Nu på fredag gör Pensionsmyndigheten årets insättning som är 51 miljarder kronor. Det är dock bara del av summan är till pensioner. Under året har också cirka 324 miljarder kronor betalats in för inkomstpensionen.
Arbetsgivarna betalar dessutom cirka 240 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till sina anställda. Totalt får pensionssparare pensionsrätter som uppgår till cirka 615 miljarder kronor under 2023.
– En löntagare avstod förra året i genomsnitt 22 procent av sin lön. Pengarna sätts av och betalas istället ut i framtiden som olika typer av pension, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.
Vilka inkomster ger rätt till allmän pension?
Följande inkomster ger rätt till allmän pension:
- Lön
- Sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning
- Föräldrapenning
- Ersättning från a-kassan om du varit arbetslös
- Du kan även få pensionsrätt för studietiden och småbarnsåren
Så fördelas din pension
Din pension kommer oftast från flera olika håll och består av flera delar: allmän pension, tjänstepension och eventuellt eget sparande. Allmän pension är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över. Den består av flera olika delar som inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Du kan också få bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd till den allmänna pensionen. Du kan även få efterlevandepension om en avliden person tjänat in till allmän pension.
Fördelning av inkomstpension
Inkomstpensionen är ett fördelningssystem. Av de 18,5 procent som betalas in går 16 procentenheter till den allmänna pensionen. Insättningen av inkomstpension bokförs för varje pensionssparare men avgifterna i ett fördelningssystem utbetalas mer eller mindre direkt som pension till dagens pensionärer.
I år bokförs en insättning på 324 miljarder kronor, i genomsnitt 53 350 kronor per person, på 6 072 749 pensionssparares konton för inkomstpension. Beloppet har ökat med 17 miljarder kronor jämfört med 2022 då 307 miljarder kronor eller i snitt 51 500 kronor per person sattes in.
Maximal insättning till inkomstpensionen var 85 200 kronor för inkomstår 2022 då den högsta pensionsgrundande inkomsten var 532 500 kronor.
51,1 miljarder i premiepension
Av pensionsavgiften om totalt 18,5 procent av pensionsunderlaget går 2,5 procentenheter, ungefär en sjundedel, till premiepensionen. Premiepensionen bokförs och sparas för varje person och placeras i fonder som spararen har valt eller i förvalet som är den statliga fonden AP7 Såfa.
AP7 Såfa har en låg fondavgift och anpassas beroende på din ålder. Upp till 55 år är det 100% aktier och från 56 års ålder får du gradvis större andel räntor i portföljen.
Med start på fredag kväll den 8 december sätts det in 51,1 miljarder kronor på spararnas premiepensionskonton. Insättningen gäller pensionsavsättningen för inkomståret 2022 plus ränta och motsvarar i genomsnitt 8 575 kronor per pensionssparare. Den maximala insättningen är på 13 674 kronor.
Aktiv eller passiv PPM-sparare?
När det gäller premiepensionen, PPM, så kan du välja mellan att vara aktiv eller passiv. Om du är aktiv i ditt PPM-sparande så kan du själv välja att placera dina pengar i olika fonder. Det finns i skrivande stund 454 fonder att välja mellan.
– Den som vill veta mer om sin premiepension kan logga in på pensionsmyndigheten.se där eventuella fondval syns. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, säger Estrella Zarate, chef för fondinformation på Pensionsmyndigheten.
För pengarna som placeras på pensionsspararnas konton köps nya fondandelar med start på måndag den 11 december. Den som vill kan ändra sitt fondval på pensionsmyndigheten.se. Fondbyten som begärs efter torsdag den 7 december klockan 23.59 genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast onsdagen den 13 december.
Läsarfråga
Nio av tio har tjänstepension
Utöver den allmänna pensionen har cirka nio av tio anställda har en tjänstepension. Arbetsgivare som saknar kollektivavtal kan också erbjuda tjänstepensionslösningar till sina anställda. Inbetalningar till tjänstepensionen motsvarar minst 4,5 till 6,0 procent av lönen. För inkomster över 46 438 kronor per månad är avgiften cirka 30 procent. Pensionsmyndigheten uppskattar årets insättningar för tjänstepensioner till 240 miljarder kronor.
– Den som är företagare med enskild firma eller aktiebolag saknar ofta tjänstepension. Samtidigt är det tre av tio företagare som inte pensionssparar utöver den allmänna pensionen. Att göra en pensionsprognos på pensionsmyndigheten.se kan ge bra beslutsunderlag kopplade till ekonomi och pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
FAKTA / PREMIEPENSIONSRÄTTER
- 2023 får 5 959 882 sparare premiepensionsrätter.
- Av dessa är 237 602 sparare nya i premiepensionssystemet. Motsvarande antal nya sparare 2022 var 204 157.
- Avsättningen till premiepensionen har fram till december förvaltats hos Pensionsmyndigheten i en tillfällig förvaltning. Ränteförvaltningen har genererat en positiv avkastning som ökar tilldelningen till spararna med 1 355 miljoner kronor eller ytterligare 227 kronor i pensionsrätter i genomsnitt per sparare.
- Nya sparares pensionsrätter placeras med automatik i AP7 Såfa. Ett brev efter insättningen informerar om att de erhållit premiepensionsmedel samt att de har möjlighet att göra ett eget fondval.
- I samband med avsättningen sker också den årliga rebalanseringen av AP7 Såfa där viktningen mellan aktie- och ränteplacering anpassas efter Såfa-spararens ålder. Fram till 55 års ålder har man dock 100 procent i AP7 Aktiefond. Rebalansering sker även för de övriga AP7-portföljerna.
Foto: Pensionsmyndigheten
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.