ANNONS

Vårdare håller äldre kvinna i handen
Foto: Freepik

44 medborgare väntade på en äldreboendeplats i slutet av oktober: 33 av dem ville bo i Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Den 25 oktober väntade 44 medborgare på en plats i särskilt äldreboende eller korttidsboende i Oskarshamns kommun.

16 av dem har stått i kön i mer än tre månader, varav sju har tackat nej och är kvar i kön efter en ny bedömning.

33 av de 44 medborgarna ville bo i Oskarshamn, tre önskade att få bo i Kristdala, två ville bo i Bockara och fyra hade Figeholm som förstahandsval.

Ingen framförde något önskemål om att få bo i Misterhult eller Påskallavik.

Två personer hade inga önskemål över huvud taget.

“Har platserna på fel ställen”

– Vid förra redovisningstillfället hade vi 32 personer i kön. Och tidigare under året var vi uppe i 55, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

Han konstaterar att Oskarshamns kommun, jämfört med jämförbara kommuner, har ett korrekt antal boendeplatser.

“Fick man rita om kartan, så vore det förfärligt enkelt – men det kan vi inte göra”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

– Men vi har platserna på fel ställen. Så är det. I normalfallet önskar mellan 90 och 95 procent ett boende centralt. Fick man rita om kartan, så vore det förfärligt enkelt – men det kan vi inte göra, vi har de boenden vi har. Men när vi ska bygga ett nytt boende, så lär det nog bli centralt, i Oskarshamn. Det är ett behov som ska tillgodoses. Vi måste lyssna på brukarna. Sedan finns det politik och populism i det här – men vi måste orka se igenom de dimridåerna och titta på vad våra brukare vill, säger Rolf Lindström.

“Brukarna vill se puls”

– Det de flesta vill ha är centralt-centralt, vi snackar om Stora Torget i princip, eller Elefanten och gamla Hotell Ett (Hantverksgatan 17). Brukarna vill se puls på gatorna. Och det är perfekt med närheten till stadsparken och Coop i centrum. Och brukarnas anhöriga vill ha nära till sina äldre, tillägger han och konstaterar att framtidens äldreomsorg kommer att bestå av nära vård i olika former (hemtjänst, exempelvis), vilket innebär att det inte nödvändigtvis är fler äldreboendeplatser som behövs.

– Folk vill bo hemma så länge de orkar, betonar Rolf Lindström.

Rolf Lindström (M), socialnämndens ordförande i Oskarshamns kommun, inviger äldreboendet Hultgårdsvägen 7 i Misterhult
Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M). Bilden togs när Charlottagården i Misterhult återinvigdes förra året. Foto: Peter A Rosén

Den 25 oktober fanns det dessutom fyra beslut om särskilt boende med psykiatriinriktning – och samtliga hade väntat i mer än tre månader.

Den 25 oktober fanns det även sju beslut om bostad med särskild service – samtliga hade väntat i mer än tre månader.

Den 25 oktober fanns det också fem beslut om korttidsboende som inte var verkställda, varav två hade väntat i mer än tre månader.

Tre personer väntade på växelboende och en väntade på utredningsplats inom OF – och en väntade på sjukhuset, men var ej klar.

Den 25 oktober användes fyra platser för växelboende, sju platser för utredning och 14 platser för de som väntade på särskilt boende. Två platser var lediga.

Genrebild: Freepik (överst)

+1
4
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS