ANNONS

Man som sover med väckarklocka i förgrunden
FOTO: FREEPIK

Nu ställer vi om klockan till normaltid

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Natten till söndagen den 29 oktober är det dags att ställa tillbaka klockan till normaltid. Sommartid upphör och klockan ställs tillbaka en timme, från 03:00 till 02:00.

De första försöken med tidsomställning infördes i Sverige 1916 och företeelsen var inte populär bland framförallt lantbruket. 1980 infördes tidsomställning i Sverige och flera europeiska länder. Den har dock varit omdiskuterad under en längre tid, och det finns ett växande stöd för att avskaffa den.

Vill avskaffa tidsomställningen

Under 2018 genomfördes en webbenkät på uppdrag av EU-kommissionen där det framgick att en stor majoritet vill slopa tidsomställningen. Ett lagförslag lades i september 2018 om att omställningen till sommartid ska upphöra. Europaparlamentet godkände förslaget med några ändringar men förslaget har ännu inte godkänts av EU:s andra lagstiftande institution, Europeiska unionens råd.

En av de stora stötestenarna har varit hur medlemsstaterna ska hantera upphörandet av tidsomställningen på ett koordinerat sätt då det är upp till varje medlemsstat att välja vilken tidszon som ska vara normaltid. I Sverige diskuteras frågan om vilken tidszon som ska gälla året runt, om det ska vara som nu – centraleuropeisk tidszon, UTC+1 – eller man ska byta till östeuropeisk tidszon, UTC+2 vilket skulle innebära sommartid året runt.

Forskningen är enig

Den svenska sömnforskaren Arne Lowden är säger i en intervju med forskning.se att sommartid året runt skulle vara “ett gigantiskt experiment med folkhälsan”. Normaltid året runt är bättre än sommartid. Vetenskapen är enig och forskarna vill värna om det viktiga morgonljuset som vi verkligen behöver.

“Vi har redan problem med sömnbrist och anledningen är att många inte kan somna på kvällen. Med evig sommartid skulle det bli ännu svårare att somna”, säger Arne Lowden som förespråkar att behålla tidsomställningen. Med sommartid får vi både ljusa morgnar och kvällar och med normaltid så får vi ljusa morgnar under vinterhalvåret.

Läsarfråga

Tycker du att tidsomställningen är en bra eller dålig idé? Rösta gärna på vår läsarfråga!

Vad tycker du om tidsomställningen?
198 röster

Hur påverkas du av tidsomställningen? Skicka gärna ett mejl till tipsa@oskarshamns-nytt.se

Foto: Freepik

+1
6
+1
0
+1
1
+1
1
+1
2
+1
6
+1
11

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS