OSKARSHAMN
På tisdagseftermiddagen fick lokal- och regionmedierna se en skiss på hur den planerade hockey- och evenemangsarenan i Oskarshamn, med plats för cirka 4 500 betalande åskådare på branta läktare, skulle kunna se ut.
Tanken är att arenan, en suterrängbyggnad, ska vara klar till hockeysäsongen 2027–2028 – men det är alltjämt oklart var investerings- och driftkostnaden skulle kunna landa.
– Nej, vi har ingen kalkyl än. Man kan alltid leka med summor – men det är synd att göra det nu. Ska man utreda en fråga, så är det bättre att göra det ordentligt, svarade kommundirektören Henrik Andersson när ON ställde frågor om ekonomin.
– Vi har ett inriktningsbeslut om att vi ska bygga. Men sedan har politiken hängt upp det på flera kontrollstationer. Ett beslut om lokaliseringen har tagits (tennishallsområdet) – och upphandlingsbeslutet tas när kalkylen är klar, och så vidare.
Kommer det ett skarp politiskt beslut i april?
– Ja, det blir ungefär där, enligt vår tidsplan – men politiken behöver också tid på sig att förankra det i sina partier. Och då kan det bli framåt maj eller något sådant. Det är ett stort beslut för dem – och vi är måna om att beslutsunderlaget ska bli så bra som möjligt. Det är ett av de större politiska besluten på decennier i den här kommunen, både framåt och bakåt, sa Henrik Andersson.
Innan sommaren vet vi om politiken vill gå vidare med arenaprojektet?
– Ja, innan sommaren, svarade kommundirektören, som berättade att den ekonomiska kalkylen kommer att vara klar någon gång i början av nästa år.
På pressträffen hade Henrik Andersson sällskap av projektledaren Dan Isehav och arkitekten Stefan Hellström.
Tjänstepersoner från projektets ledningsgrupp deltog också.
Dan Isehav och Stefan Hellström konstaterade att byggprocessen alltjämt befinner sig i det första skedet, i förstudieskedet.
Därefter väntar programskedet, systemhandlingsskedet, detaljprojekteringsskedet, produktionsskedet och förvaltningsskedet.
“Tre val”
– Vi lämnar snart förstudieskedet och går in i programskedet. Sedan är vi framme vid det första stoppljuset, då ett politiskt beslut ska tas. Det finns tre val, som jag ser det – lägga ner det, omarbeta eller justera det, eller så går vi vidare till nästa steg, systemhandlingsskedet, sa Dan Isehav, som bland annat konstaterade att den befintliga tennishallen givetvis måste tas bort innan arenabyggnationen kan påbörjas.
Tanken är att det nya racketcentret ska ligga i Ernemarområdet.
Stefan Hellström beskrev arenabygget på tennishallsområdet som en stor utmaning.
Han nämnde nivåskillnaderna mellan den västra och den östra sidan, närheten till Döderhultsvägen i norr, de skyddsvärda träden i söder och den befintliga friidrotts- och fotbollsanläggningen (Arena Oskarshamn), som ligger ett stenkast från tennishallen.
“Nivåskillnad på ungefär fem meter”
– Vi kunde därför inte göra arenan så bred som vi ville. Vi har smalnat av byggnaden i ändarna. På grund av de stora nivåskillnaderna har vi valt att använda den västra sidan som en teknik- och försörjningssida – samt en yta för aktiva spelare, spelarbussar och bortasupportrar. Merparten av publiken kommer in från den östra sidan, sa Stefan Hellström.
– Till slut har vi en nivåskillnad på ungefär fem meter mellan sidorna. Publiken som går in från den östra sidan kommer in fem meter över ispisten – de får en spektakulär upplevelse, kan man ju säga. De möter en stor öppning mot ispisten och där ser de ner över hemmaståläktaren, med sittplatsläktare runtom.
Arenan i skissförslaget blir ungefär 125 meter lång, 67 meter bred och 19 meter hög på högsta stället. Den har fyra våningsplan och en bruttoarea på cirka 15 000 kvadratmeter.
Hemmaståläktaren är alltså placerad i öster – och i väster hittar vi ståplatsläktaren för bortasupportrarna.
I arenan finns även tre VIP-områden, en souvenirshop, en supporterpub, ett pressrum, ett kansli för IK Oskarshamn med 14 arbetsplatser i en kontorsmiljö – och ett par restauranger, med mera.
Cirka 800 ståplatser
Den ena restaurangen har plats för 200 personer – och den andra har plats för 400 matgäster, varav 200 ska kunna se hockeymatcherna inne i arenarummet.
Hur många platser är det på hemmaståläktaren i det här skissförslaget?
– I programmet står det att det ska finnas 650 hemmaståplatser – men här ligger vi på cirka 800, svarade Stefan Hellström.
Hur många platser får bortasupportrarna?
– 150. Och de har en egen ingång, och ett eget utsläpp, på den västra sidan.
Vilken publikkapacitet landar ni på i det här skissförslaget?
– Höga 4 400, skulle jag säga, svarade Stefan Hellström.
– Men det pendlar från dag till dag, tillade han.
Har ni någon aning om vad den här arenan skulle kunna kosta?
– Nej, inte i dagsläget, svarade Dan Isehav, som berättade att de nuvarande parkeringsplatserna som är kopplade till Arena Oskarshamn/Be-Ge Hockey Center kommer att finnas kvar (och där är den nuvarande grusparkeringen på gamla Jysk-området inräknad).
Vilken ishall liknar den mest, skulle ni säga? Vida Arena i Växjö?
– Nja, den blir väldigt unik tack vare suterrängförhållandet – vilket är bra, tycker jag. Det lite av ett lyckodrag, svarade Stefan Hellström.
Unik i Arenasverige?
– Ja, kanske. Det blir en kompakt arena, svarade Stefan Hellström.
Ponera att en majoritet av politikerna i kommunen röstar ja till att gå vidare med projektet när det blir skarpt läge i vår – när skulle arenan, i sådana fall, kunna vara klar?
– Om allt går jättebra, så är vår målsättning att man ska kunna spela ishockey i den under säsongen 2027–2028, svarade Dan Isehav.
IKO-supportern Erik Johansson var också med på pressträffen i stadshuset.
“Tänker på grytkänslan”
– Arenan påminner väldigt mycket om Kalmars arena (Hatstore Arena, redaktionens anmärkning). Jag tänker på grytkänslan. Kalmar har lyckats jättebra med sin arena. Den tar inte in jättemånga åskådare (2 500) – men det känns som att det är mer folk i hallen, tack vare att man har byggt den så bra. De har tänkt på allting. De satte upp både hemma- och bortastå på ett smart sätt, sa han.
– Nu har man sett en skiss, mer vet vi inte, men det ser lovande ut. Jag som oftast står på hemmastå känner ju att hemmasektionen är hjärtat i arenan. Bortasektionen är också viktig. Många bortasektioner i SHL är skitdåliga. Jag tänker främst på Jönköping, Växjö och Timrå, tillade Erik Johansson.
Tycker du att det räcker med 800 platser på hemmastå?
– 1 000 hade varit läckert – men det positiva med en mindre ståplatsläktare är att de personer som verkligen vill bidra till stämningen på läktaren kommer att ställa sig där.
– Man kunde dock inte se bortastå på skissen – den skulle jag vilja se. Men annars gillar jag det vi fick se av arenaupplägget. Det är en arena som jag känner igen. Det är en blandning av arenorna i Växjö, Ängelholm, Malmö och Kalmar, svarade Erik Johansson, som konstaterade att han är 27 år om fyra år, då det är tänkt att arenan ska vara klar.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.