SVERIGE
Under vecka 43 riktar kattmatsproducenten Mjau återigen uppmärksamheten mot ett av Sveriges största djurskyddsproblem – det är dags för Hemlösa katters vecka! För sjunde året i rad kraftsamlar kattälskare över hela Sverige och samlar in mat till sitt lokala katthem.
Mjau vill genom initiativet synliggöra landets över 100 000 hemlösa katter och stötta de katthem som kämpar för deras överlevnad. I år är det 42 katthem som engagerar sig genom att placera ut insamlingslådor i sina lokala butiker. Katthemmet i Oskarshamn är ett av de katthem som engagerar sig för att samla in kattman.
Hemlösa katter är ett av Sveriges största djurskyddsproblem. Trots att de sällan syns, så lever långt över 100 000 katter i det vilda. Kattmatsproducenten Mjau har genom åren startar flera initiativ för att belysa problemet, och göra skillnad. Ett årligt återkommande initiativ är Hemlösa katters vecka, som under vecka 43 genomförs för sjunde året i ordningen. I år är 42 katthem med och engagerar sig, och totalt 47 insamlingslådor placeras ut.
Tuffa tider för många katthem
Under veckan placerar katthemmen ut en insamlingslåda i sin lokala matbutik. Butiksbesökare kan då enkelt göra skillnad genom att köpa kattmat i affären och donera den i lådan. Veckan är efterlängtad, inte minst bland katthemmen, då de flesta av dem drivs av ideella krafter och är helt beroende av gåvor och donationer – något som varit extra svårt i inflationstider.
– Utgifterna för katthemmen är många – veterinärvård, kastrering, ID-märkning, lokalhyra, mat och administration av kattadoptioner är bara några exempel på saker som kostar. Det ekonomiska läget har gjort att många katthem har det tufft just nu, så vi hoppas att årets Hemlösa katters vecka kommer att göra stor skillnad för dem, säger Lisa Müller, marknadschef på Mjau.
Insats för att höja kattens status
Hemlösa katters vecka är ett av flera initiativ som Mjau har startat för att hjälpa hemlösa katter och sprida kunskap om problemet. Redan 2016 startade kattmatsproducenten en namninsamling för att lagstifta om obligatorisk ID-märkning och registrering. Sedan årsskiftet är lagkravet på plats och 336 000 katter är registrerade i Jordbruksverkets kattregister, visar den första sammanställningen.
– Lagkravet på ID-märkning och registrering är ett stort framsteg för att minska antalet hemlösa katter, och höja deras status. Det är tydligt att det finns en stor vilja i samhället att förbättra katters situation. Det märks inte minst under Hemlösa katters vecka där kattälskare runt om i landet krokar arm och gör skillnad tillsammans, avslutar Lisa Müller.
Stötta Katthemmet
Den som vill hitta en närliggande insamlingslåda att skänka kattmat i kan besöka Mjaus kampanjsida.
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.