LÄNET
Länets sjukvård kommer att ställas inför stora utmaningar när reserekommendationen lättas inför semesterperioden, konstaterar Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
På torsdagen kom besked från regeringen när det gäller vilka rekommendationer som ska gälla under sommaren.
Den tidigare generella rekommendationen om att bara göra nödvändiga resor tas bort.
Från den 13 juni kan symtomfria personer resa inom landet under förutsättning att de tar ett personligt ansvar.
Däremot så är det fortfarande förbud för evenemang med fler än 50 personer.
Rekommendationerna om att hålla avstånd, vara noga med att tvätta händer och stanna hemma om man känner sig sjuk ligger fast.
Liksom att särskilt skydda personer över 70 år.
Så kan det slå mot vårt län
I en modell för Kalmar län som Folkhälsomyndigheten presenterat för Region Kalmar län kan en borttagen reserekommendationen, om inte övriga restriktioner följs, leda till ökad smittspridning i Kalmar län med start i juli och en topp i mitten av augusti.
I ett värsta läge befaras det leda till ett kraftigt ökat tryck mot sjukvården, med ett stort antal länsbor inlagda på sjukhus och ökat behov av intensivvård.
Belastningen på sjukhusen kan bli större än under den förra toppen i mitten av april då ett 40-tal patienter låg inlagda samtidigt.
I scenariot har Folkhälsomyndigheten utgått från fjolårets resandemönster till länet under sommaren, nuvarande covid-19-läge i länet och en sämre efterlevnad av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
“Ökad risk”
– Det är nu det krävs ett stort personligt ansvarstagande för att undvika att smittspridningen tar ny fart under sommaren. Mycket folk på exempelvis Öland innebär en ökad risk. Då är det nödvändigt att alla och envar gör allt de kan för att undvika smittspridning, Faran är inte över. Det absolut viktigaste är att hålla avstånd också under sommaren, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist konstaterar att det kan innebära en allvarlig påfrestning för sjukvården i länet.
Kan behöva hjälp
– Om scenariot blir verklighet är jag inte säker på att vi själva kan hantera situationen utan behöver hjälp av andra regioner för att ta hand om covid-19-patienter, liksom vi tidigare hjälpt Stockholm, Sörmland och Östergötland, säger han.
Just nu pågår också ett intensivt arbete för att kunna bemanna vården under sommaren.
– Våra medarbetare har slitit hårt under våren och förtjänar en välbehövlig semester. Nu måste vi ta in dagens besked i den fortsatta planeringen av vården i sommar, säger Johan Rosenqvist.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.