SVERIGE
I en rapport till regeringen föreslår Skatteverket att en årlig lägesbild över befolkningen i Sverige ska tas fram. Lägesbilden ska vara bred och även omfatta personer med samordningsnummer och personer som inte finns registrerade hos Skatteverket. Skatteverket ökar också bosättningskontrollerna kraftigt kommande år. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.
Den lägesbild över befolkningen som Skatteverket föreslår ska ge en bedömning av hur många som finns och verkar i Sverige, och även beskriva risker och företeelser.
– En viktig del i arbetet med lägesbilden är att fånga, analysera och bearbeta olika typer av data som identifierats i samband med de utökade bosättningskontroller som Skatteverket genomför. Det gäller både kvantitativa data och uppgifter om olika fenomen, risker och andra iakttagelser, säger Peter Sävje, avdelningschef för folkbokföringen på Skatteverket.
Kraftig ökning av kontrollbesök
Lägesbilden ska fungera som komplement till den analys av folkbokföringsfelet Skatteverket redan gör. Förutom folkbokförda ska den omfatta personer med samordningsnummer och personer som inte finns registrerade hos Skatteverket. Flera myndigheter behöver samverka i arbetet.
– Vi ser behov av nya verktyg och metoder för att varaktigt ha en korrekt folkbokföring och veta vilka som bor i Sverige och vilka som enbart tillfälligt vistas och verkar här. I det ingår noggranna identitetskontroller. Vi har fått bättre förutsättningar bland annat kring samordningsnummer och för en mer effektiv och utökad kontroll, men vi behöver ta fler steg, säger Peter Sävje.
Satsningen på ökad kvalitet i folkbokföringen kommer att innebära en kraftig ökning av antalet kontrollbesök samt utveckling av Skatteverkets analysförmåga för mer träffsäkra urval för kontrollen.
4 000 har avregistrerats
Skatteverket har också startat ett arbete med bosättningskontroller av personer som saknar uppehållstillstånd i Sverige, utifrån underrättelser från Migrationsverket. Vid månadsskiftet hade över 9 000 bosättningsutredningar påbörjats. Utredningarna har hittills lett till att mer än 4 000 personer har avregistrerats från folkbokföringen.
Skatteverket bedömer att 98 procent av alla som bor i Sverige är korrekt folkbokförda och beskriver viktiga skäl för att vara det, exempelvis för att uppgifterna används av blåljuspersonal och för samhällsplanering.
Intyga var man bor
Skatteverket har även på regeringens uppdrag utrett om det är möjligt att införa att alla som är folkbokförda regelbundet ska intyga var de bor. Detta kan exempelvis ske samordnat med inkomstdeklarationen. Mer utredning och lagändringar skulle dock krävas för detta, till exempel kring vad som ska hända om någon inte lämnar ett sådant intygande. Skatteverket bedömer att ett krav på intygande skulle kunna införas tidigast 2026.
För att förebygga fel vill Skatteverket också underrätta de som redan är folkbokförda på en fastighet om någon annan anmält flytt till samma bostad. Ingen underrättelse kommer ske om de som bor där redan gjort en flyttanmälan därifrån.
Skatteverket föreslår också kommunikationsinsatser för att öka förståelsen för vikten av rätt folkbokföring och därmed förebygga fel.
Källa: Skatteverket
Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket