GÖTEMARENS BADPLATS
En kvinna är missnöjd med parkeringsmöjligheterna vid Götemarens badplats, öster om Misterhult.
Hon har därför skickat in ett klagomål till Oskarshamns kommun.
Kvinnan berättar att hon har haft sina barnbarn på simskolan vid badplatsen i fråga.
”En alldeles förträfflig och kvalitativ simskola. Däremot är parkeringsmöjligheterna en katastrof. Ni har 120 barn på simskola, inte alla på en gång – men tiderna överlappar varandra. Enligt parkeringsskyltar är det inte tillåtet att stå utmed vägen, vilket är förståeligt utifrån räddningsfordons möjlighet att komma fram. Men den yta som finns till parkering är alldeles för liten och inte alls tillräcklig för alla som vill besöka badplatsen”, skriver hon.
“Utgör ett hinder”
”Det måste finnas möjligheter att utöka ytan, ängar finns i anslutning. Går det att förhandla med eventuell markägare att utöka den? Som det har varit dessa veckor står ju bilar ändå utmed vägen och utgör ett hinder vid en eventuell olycka”, skriver kvinnan.
Olof Eriksson, anläggningschef vid fritidskontoret i kommunen, skriver så här i ett svar:
“Tack för din synpunkt gällande Götemarens badplats. Götemaren är en populär badplats och även stenbrottet (vilket inte är en kommunal badplats) är välbesökt. Därför utökades parkeringsmöjligheterna i Götemaren för några år sedan från cirka 200 kvadratmeter till 700 kvadratmeter. I den populära simskolan är det över 100 barn årligen. Parkeringsytorna i Götemaren uppgår alltså till cirka 700 kvadratmeter och den totala arrenderade ytan som kommunen arrenderar av markägaren är cirka 4 000 kvadratmeter. Arrendekostnaden för Oskarshamns kommun är 18 000 kronor år 2023. Utöver det bekostar Oskarshamns kommun delar av vägunderhållet längs grusvägen till badplatsen. Dock max 25 000 kronor per år.”
“En avvägning”
“Kommunens badplatser används under några intensiva sommarveckor främst vid bra väder och vid simskolorna. Vid dessa höga toppar finns svårigheter att hitta lediga parkeringsplatser på flertalet badplatser i kommunen. Främst på följande platser utan inbördes ordning: Dragskär, Stångehamn/Åsvallesund, Kristdala/Råsvik, Fårbo och Götemaren. Vi ser kontinuerligt över vilka möjligheter som finns till utökning av ytterligare ytor och andra förbättringar på badplatserna. En avvägning görs alltid då det följer en investering och ökade arrendekostnader, men det är inte alltid det är försvarbart ur ekonomisk synvinkel med tanke på att parkeringsproblematiken endast förekommer under några intensiva dagar per år. Vi tar med din synpunkt i framtida arbete med våra kommunala badplatser”, skriver Olof Eriksson.
Foto: Privat (överst, bild från parkeringen vid Götemarens badplats)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.