OSKARSHAMN
Kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) utesluter inte att beslutet om att stänga Solbackarestaurangen i Oskarshamn för externa besökare på helger kan rullas tillbaka framöver.
Det säger han i en ON-intervju på tisdagen.
– Vi får se hur det blir när vi kommer tillbaka med budgeten, var vi landar in. Hur ser prognosen ut för nästa år? Det är en avgörande fråga. SKR, Sveriges kommuner och regioner, kommer med en prognos i slutet av augusti. Då får vi se hur läget ser ut.
– Jag vill se uträkningarna innan jag säger något mer. Vi får se hur det utvecklar sig. När vi tog ett beslut om de externa besökarna på Solbackarestaurangen på helgerna, så baserades det på gästantalet under 2022. Och när man tittade på det genomsnittliga antalet besökare hittills i år, så kunde man konstatera att det har ökat lite på senare tid. Så det får vi ta med i budgetsnurran som går i gång under hösten.
– Regeringen måste börja kompensera kommunerna, det är helt grundläggande. Det är kommunerna som producerar välfärden i vårt land.
Har ni fått några signaler från regeringen i den frågan?
– Nej, det är tvärtyst. Men prisbasbeloppet har ökat jättemycket, vilket påverkar mycket av våra kostnader. Och det kom en BNP-prognos i slutet av juni, och där har det minskat mer än man trodde. Det ser inte så jätteljust ut för 2024. Men så fort vi har fått SKR-prognosen, så kommer vi att titta på vad det finns för möjligheter att övervintra så många verksamheter som möjligt, utan att behöva skära i välfärden.
Det återstår att se om det kommer något statsbidrag från regeringshåll?
– Ja, önska kan man alltid göra, men vi kan inte räkna med det.
Ni sparar 100 000 kronor på att stänga Solbackarestaurangen för externa besökare på helger. Kan du hålla med dem som tycker att det är förhållandevis lite, med tanke på att hela kommunbudgeten ligger på omkring två miljarder kronor?
– Ja, visst är det så – men sedan har vi en helhet som vi måste titta på också. Och jag hänvisar den här frågan till kommunalrådet Lucas Lodge (M) som är ansvarig för den tekniska verksamheten. Han är mer insatt i frågan. Men, ja, visst är det en liten summa om man ser till helheten – men många bäckar små gör en stor å. Det är så vi ser det, svarar Andreas Erlandsson.
Ni tänker likadant när det exempelvis gäller parkeringsavgifterna och allmänhetens åkning (isen spolas inte upp för allmänhetens åkning, av kostnadsskäl)?
– Ja, precis – men det är högst levande frågor, skulle jag vilja säga.
Tycker du att Solbackarestaurangen har en viktig roll i kampen mot ensamheten i samhället?
– Ja, visst är det så – men alternativ saknas inte i Oskarshamn. Det finns andra ställen också.
Om jag har förstått det rätt så är det bland annat menyn och det smakliga priset som lockar folk till Solbacka. Många av de äldre gillar fläsk med löksås och raggmunk, och annan gammal klassisk husmanskost…
– Ja, precis. Och ja, priset är subventionerat.
Kan det finnas ett värde i att mötas på en sådan plats?
– Alla former av möten är betydelsefulla – oavsett om det är över mat eller inte, för vi människor är sociala individer. Alla behöver ett socialt umgänge. Ensamheten är vår värsta fiende. Men jag tror inte att det är ett hot mot folkhälsan att dra ner på antalet öppetdagar från sju till fem, för externa besökare, i Solbackarestaurangen. Men frågan lever, skulle jag vilja säga, säger Andreas Erlandsson.
Inför tisdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade Sverigedemokraterna in ett yrkande om att de nyligen införda parkeringsavgifterna i centrum ska slopas.
Partiet yrkade också om att kommunen, återigen, ska spola upp is på idrottsparkens konstgräsmatta i Oskarshamn, med start under den kommande vintern.
SD yrkade dessutom om att restaurangen på Solbacka ska återöppnas för externa besökare på helgerna.
”Med anledning av att det nu står klart att Oskarshamns kommun kommer att få drygt 17 miljoner kronor utbetalat i elstöd, så yrkar Sverigedemokraterna att delar av dessa drygt 17 miljoner ska användas till att riva upp tre tidigare fattade beslut, av både fullmäktige och kommunstyrelsen”, skrev oppositionsrådet Leif Axelsson (SD) i yrkandet.
Men han fick inte med sig något annat parti när yrkandet behandlades.
– Hans yrkande var inte färdigt. De största kostnaderna kommer nästa år – och det här är pengar som ska användas i innevarande års budget. Förslaget till fördelning ska tas upp i fullmäktige – sedan kommer det att gå pengar till socialnämnden, bildningsnämnden, den tekniska verksamheten samt kommunstyrelsen – utifrån det man har förbrukat. Sedan är det respektive nämnd som i nästa steg, i höst, kommer att ta beslut om hur pengarna ska användas. Och det är där som Leif, eller Sverigedemokraterna, ska lägga det yrkandet. Det här yrkandet var ofullständigt, i och med att han inte skrev hur mycket pengar som ska gå till respektive verksamhet.
– Och man kan inte föra över de här pengarna till nästa år. Han har lite att jobba med i sitt yrkande. Elstödet är en kompensation för kostnader som uppstod under 2022 och 2023. När vi ansökte, så tittade vi på verksamheternas förbrukning – och det är så vi fördelar tillbaka pengar till verksamheterna. Exempelvis kostar gatubelysning och sådant. Där blev underskottet stort, på grund av de höga elpriserna. Då får de tillbaka pengar, säger Andreas Erlandsson.
Grafik: Socialdemokraterna
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.