KALMAR LÄN
Under onsdagens sammanträde beslutade regionala utvecklingsnämnden i Region Kalmar län om fördelning av regionala utvecklingsmedel och 1:1-medel för 2025.
”2024 inleddes med ökad ekonomisk osäkerhet hos flera aktörer i Kalmar län, vilket medförde ett lågt inflöde av nya projektidéer och ansökningar. Under senare delen av våren ökade sedan inflödet av företagsstöd och var fortsatt på en hög nivå under resterande delen av året med en mycket stark avslutning. Nu öronmärker Region Kalmar län 20 miljoner kronor för företagsstöd av regionala utvecklingsmedel för 2025. Dessutom avsätts 40 miljoner kronor till projektbidrag, inklusive EU-medfinansiering. Fördelningen mellan projekt- och företagsstöd är inga fasta belopp utan är en fingervisning. Därför är en förskjutning mellan posterna möjlig”, skriver regionen i ett pressmeddelande.
”Stärkt näringsliv”
”Regionala utvecklingsnämnden godkände verksamhetsplanen för 2025. I verksamhetsplanen finns bland annat en punkt som handlar om att säkerställa samlad satsning på investering, etablering och inflyttning. Region Kalmar län har två pågående satsningar tillsammans med länets kommuner. Sedan tidigare inflyttningssatsningen ”Fler till Kalmar län” men även arbetet kring etablering och investering. Kommunikationskonceptet som togs fram under 2024 ska aktiveras och en ny samlad hemsida för länets inflyttnings- och etableringsarbete ska lanseras. Målet är ett stärkt näringsliv, arbetsmarknad och kompetensförsörjning för länets arbetsgivare.”
”En annan punkt handlar om att säkerställa strategisk transportplanering. Planen är att fortsätta med strategiska insatser för att påverka berörda aktörer rörande infrastruktur. En viktig del blir att bidra till att stationsläget för de regionala tågen ska bli samma som för Ostlänken i Linköping. Men även att det i länets norra del sker insatser för att integrera arbetsmarknadsregioner samt för en robust och tillförlitlig tillgänglighet till närliggande tillväxtmotorer. I södra länet är projekt Sydosttriangeln uppstartat med fokus kring utökade arbetsmarknadsregioner prioritet”, skriver regionen.
”Gröna omställningen”
”Under 2025 ska Brysselkontoret, på Region Kalmar läns och Linnéuniversitetets vägnar, fokusera på den gröna omställningen, e-hälsa, den digitala omställningen samt sammanhållningspolitiken. Det klargörs i Brysselkontorets, SBHSS, verksamhetsplan för 2025. Brysselkontoret finansieras av Region Kalmar län samt fyra andra regioner i Sydsverige samt Linnéuniversitetet. Varje år tas en ny budget och verksamhetsplan fram som speglar ägarnas intressen för vad som händer på EU-arenan. Under 2025 är ett av målen att deltagandet i större EU-initiativ ska förbättras, samt att öka förmågan att i framtiden kunna delta i fler europeiskt finansierade samarbeten, exempelvis EU-missions, projekt inom Horisont Europa. Medlemsavgiften fördelas proportionellt mellan regionerna utifrån storlek på befolkning. Totalt ligger budgeten på drygt fem miljoner kronor”, skriver regionen.