ANNONS

Kvinna och man i grannskapet
Foto: Freepik

5 säkra sätt att reta gallfeber på grannen

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

I en allt mer hektisk värld blir hemmets lugn och tystnad en eftertraktad lyx – något som varannan svensk upplever är hotat av störande grannar. “Sammantaget tycks en tyst, lugn hemmamiljö vara något som står högt upp på önskelistan hos svenskar”, säger Anders Börgdal, VD på Unilin Nordic.

En ny Sifo-undersökning på temat trivsel i hemmet från golvvarumärket Pergo visar vilka irritationsmoment – från oväsen till otrevliga attityder – som får oss att se rött hemma.

Resultatet visar på fem beteenden som definitivt bör undvikas om du vill behålla goda relationer i huset eller grannområdet.

  1. Att föra oväsen – Lägger man ihop irritationsmoment kopplat till oväsen – fester, hög musik, högljudda barn, klampande i golv eller störande renoveringar – så är det tydligt att det är vad som stör svenskarna mest. Sammanlagt stör sig 26 procent på olika högljudda aktiviteter.
  2. Att röka – En annan vanlig källa till irritation är rökning; 16 procent stör sig på blossande grannar.
  3. Att ha en otrevlig attityd – Att vara otrevlig är ett snabbt sätt att skapa osämja. 15 procent retar sig på otrevliga attityder från grannar.
  4. Att ha husdjur som stör – Håll hårt i vovven; 9 procent tycker det är besvärligt med störande husdjur.
  5. Att ha åsikter om sådant som inte angår dem – Lika många, 9 procent, stör sig på grannar som lägger sig i och har starka åsikter om saker de inte har med att göra. 

Yngre störs mest av oljud

“Sammantaget tycks en tyst, lugn hemmamiljö vara något som står högt upp på önskelistan hos svenskar. Det kanske är svårt att få folk att prata tystare och klampa mindre på sina golv, men med genomtänkta materialval i hemmen kan till viss del avhjälpa problemen. Till exempel kan man välja ett mjukt, tyst golv som vinylgolv eller ett extra ljuddämpande mellanlägg under golven. Så blir man dessutom en bättre granne på köpet”, säger Anders Börgdal, VD på Unilin Nordic.

Intressant nog är yngre personer (25-34 år) mer benägna att störas av högljudda aktiviteter än äldre (35 procent jämfört med 19 procent i den äldsta åldersgruppen). Samtidigt är yngre också mer känsliga för rökning, där 22 procent uppger att de besväras, jämfört med endast 12 procent av dem som är 55-79 år. Överlag verkar äldre svenskar vara mer toleranta, då 61 procent i denna grupp säger att de inte störs av sina grannar alls.

Kvinna som röker en cigarett
16 procent stör sig på grannar som röker. Foto: Freepik

Resultat från undersökningen 

Vad stör dig mest med dina grannar?

  • Att de röker: 16%
  • Att de har otrevlig attityd: 15%
  • Att de spelar för hög musik eller är allmänt högljudda: 15%
  • Att de har barn som stör, t.ex. med högljudd lek: 9%
  • Att de har husdjur som stör: 9%
  • Att de har åsikter om sådant som inte angår dem: 9%
  • Att de klampar i golvet: 7%
  • Brist på hänsyn till delade väggar, golv och tak som leder till ständigt buller, t.ex. vid renoveringar: 7%
  • Annat: 6%
  • Att de ofta har fester eller stora sammankomster: 4%
  • Vet ej: 1%
  • Stör mig inte på mina grannar: 50%
  • Stör sig på något hos grannarna (netto): 49%
  • Irritationsmoment kopplat till oväsen (netto): 26%

Källa: Sifo/Pergo

FAKTA / Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Medias webbpanel, Sifopanelen, under perioden 3–6 juni 2024. Totalt intervjuades 1037 personer i åldern 25–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Foto: Freepik

+1
10
+1
0
+1
1
+1
5
+1
0
+1
0
+1
5

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS