ANNONS

Närbild på en hand på en vårdtagares axel
Foto: Freepik

41 personer stod nyligen i kö till särskilt boende: Så många av dem ville bo i staden Oskarshamn

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I slutet av april stod 41 personer i kö till ett särskilt boende i kommunen.

40 av dem, 97,5 procent, hade ett önskemål om att få bo i Oskarshamn.

En ville bo i Kristdala – och följaktligen ville ingen av dem bo i Bockara, Figeholm, Misterhult eller Påskallavik.

18 av de 41 medborgarna hade väntat i mer än tre månader på en plats i särskilt boende – och 14 personer tackade nej till den erbjudna platsen.

De är, efter en ny bedömning, kvar i kön.

– En majoritet av dem som tackar nej till en plats har fått ett erbjudande om att bo på ett boende i ytterområdena – men de vill bo centralt, i Oskarshamn, säger socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff på torsdagen.

Socialnämndens ordförande Rolf Lindström (M) på en pressträff i Oskarshamns stadshus
Rolf Lindström (M). Foto: Peter A Rosén

“Det handlar ofta om känsla och populism”

Rolf Lindström (M), ordförande i socialnämnden i Oskarshamns kommun

Ingen av de 41 hade önskemål om att få bo i det omskrivna boendet i Misterhult, noterar jag – exempelvis…

– Precis, så är det. Och i min roll försöker jag utgå ifrån fakta och behov – men politiken utgår inte alltid ifrån fakta och behov – det handlar ofta om känsla och populism i stället, säger Rolf Lindström.

– Socialförvaltningen har fått i uppdrag att till nämndsammanträdet den 21 juni avrapportera det framtida behovet av särskilda boenden i Oskarshamns tätort. Man tittar på köstorleken och den framtida demografin – vi vet ju att Kalmar län har den äldsta befolkningen i landet.

Skulle kommunen kunna bygga ett större boende i Oskarshamn och eventuellt lägga ned ett eller flera boenden i ytterområdena?

– Jag vill inte föregripa utredningen. Den presenteras i juni – och din fråga kanske passar bättre då, svarar Rolf Lindström.

– Då kanske man inte tar ställning till hur vi ska göra med våra övriga boenden – utredningen kommer att peka på var behovet finns. Utifrån det får politiken bestämma hur vi ska ha det med våra boenden. Men vi ser ju att cirka 95 procent vill bo i tätorten Oskarshamn. Sedan ska vi givetvis kunna erbjuda service i alla våra yttertätorter – det ingår i vårt uppdrag, tillägger han.

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS