ANNONS

Kirurg som knyter sitt munskydd
Genrebild: Freepik

16 personer i Sverige har dött i covid-19

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten gick på fredagen ut och berättade att det i skrivande stund är 16 personer i Sverige som har dött i covid-19.

Under en pressträff med Folkhälsomyndigheten, och andra myndigheter, som sändes i Sveriges Television, framkom det dessutom att after ski-evenemang kan förbjudas framöver.

Johan Carlson, som är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, påpekade att han i grunden tycker att det är bra att människor är ute och rör på sig när de är lediga.

Men det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som riskerar medborgarnas hälsa, underströk Johan Carlson – och då nämnde han exempelvis after ski-verksamheterna i turistområden.

– Påsken närmar sig. Jag tycker att man verkligen ska fundera över om det är nödvändigt att resa iväg. Jag tänker på fjällturismen framför allt, men även på boendeområden på västkusten, Öland och Gotland och andra områden.

– Utbrottet i Europa berodde på en spridning som började i de italienska alperna. Därför bör vi fundera över hur vi ska hantera det här. I början av nästa vecka ska vi träffa länsstyrelser, regioner och smittskyddsläkare i berörda län för att diskutera detta. Vi återkommer efter samrådet.

Det finns en del risker att ta hänsyn till, betonade Johan Carlson.

– Inte i naturen, och inte så mycket skidbackarna heller – men däremot i trånga miljöer, som skidliftar, after ski, barer och pubar, där det kan uppstå trängsel och köer.

Värst i Stockholm

Johan Carlson berättade också att Sverige nu har en tydlig samhällsspridning av coronaviruset – främst i storstadsregionerna och särskilt i Stockholmsregionen.

Sydöstra Sverige och Norrlandslänen är de lugnaste områdena för närvarande, berättade Johan Carlson.

– De flesta kommer att få en mild sjukdom, men trycket på vården ökar stadigt. Det kommer att bli högt, väldigt högt, och målet med åtgärderna är att begränsa smittspridningen, främst hastigheten, för att skydda sårbara och se till att det finns tillräckligt med utrymme i vården.

– Många kommer att bli sjuka – och många kommer att avlida, det är helt uppenbart. Men vi måste också inse att finns många andra som har andra sjukdomar, och de behöver samhällets stöd.

– 90 000 människor avlider i Sverige varje år. Om vården fungerar sämre, så kommer ännu fler att dö.

– Den balansen måste vi ha i huvudet. Det är viktigt att vi inte vidtar drakoniska åtgärder som kan slå ut sjukvården och samhällets funktioner.

Johan Carlson sa också att han tycker att de vidtagna åtgärderna från myndighetshåll är rimliga i förhållande till hälsoläget i befolkningen.

Han påpekade även att myndighetens medarbetare i allmänhet, och statsepidemiologen Anders Tegnell i synnerhet, har fått utstå väldigt hård kritik.

”Närmast ovärdigt”

– Det han har utsatts för är närmast ovärdigt, sa Johan Carlson på den SVT-sända pressträffen.

Han konstaterade vidare att det i nuläget inte är aktuellt med stängningar av grund- och förskolor i landet.

Effekterna av en stängning är marginella, enligt Johan Carlson.

Han tycker även att det är viktigt att idrottsrörelsen har aktiviteter för barn och unga. Han tycker inte att de ska stänga ner fotbollsträningar och simningsträningar, med mera.

Riktad information kommer att gå ut till föreningarna, med tips kring det här med hur man ska bete sig för att minska smittspridningen.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO: FREEPIK
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS